Debatt

Inför exportstopp till diktaturer

Sverige behöver en stark försvarsindustri för vår egen säkerhet. Det ska vi fortsätta ha, men vi har också ett ansvar för vilka vi förser med vapen. Det skriver Désirée Pethrus (KD) med anledning av Kex-utredningen.

Sverige behöver en stark försvarsindustri för vår egen säkerhet. Det ska vi fortsätta ha, men vi har också ett ansvar för vilka vi förser med vapen. Det skriver Désirée Pethrus (KD) med anledning av Kex-utredningen.

Äntligen har vi kommit fram till ett förslag om att införa ett demokratikriterium för svensk vapenexport. Det här är det viktiga resultatet av tre års arbete i den parlamentariska krigsmaterielexportutredningen, kallad Kex-utredningen. Det innebär ett stopp för export av vapen till länder som i dagligt tal benämns diktaturer eller auktoritära stater. Vi kristdemokrater har arbetat för detta ända sedan vi 2001 skrev in frågan om ett demokratikriterium för vapenexport som ett krav i vårt principprogram.
När vi kom in i regeringen 2006 hade den tidigare socialdemokratiska regeringen lämnat efter sig den så kallade Krut-utredningen (Krigsmaterielutredningen) som avsåg att lätta på reglerna för export till länder som kränker de mänskliga rättigheterna. Det kunde vi kristdemokrater inte stå bakom. Snarare ville vi, i enlighet med vårt principprogram, skärpa regelverket.
Sverige behöver en stark försvarsindustri för vår egen s­äkerhet. Det ska vi fortsätta ha, men vi har också ett ansvar för vilka vi förser med vapen. Det påtryckningsarbete som kyrkor och olika fredsorganisationer bedrivit har bidragit till att vi har kommit så långt som vi har. En hörnsten i kristdemokratin är människovärdet och de mänskliga rättigheterna. För att kunna utöva sina mänskliga fri- och rättigheter krävs en d­emokrati där medborgarna kan utkräva ansvar gentemot makthavare. Därför blir det problematiskt när Sverige exporterar vapen till diktaturer och regimer som förtrycker samtidigt som vi talar om vikten av demokrati och mänskliga rättigheter. Ord och handling hänger inte ihop. Att beväpna diktaturer bidrar inte till fred och säkerhet för någon, varken där eller på hemmaplan.
Under våren 2011 beslöt vi oss i riksdagens utrikesutskott för att initiera en utredning om att skärpa regelverket för vapenexport. Kristdemokraterna fick med sig hela Alliansen och det blev därmed en bred majoritet.
Under 2010 och 2011 pågick en debatt i Sverige om vapenexporten till bland annat länder som Saudiarabien i samband med att ett samarbetsavtal mellan våra länder skulle förlängas. Debattvågorna gick höga. Kristdemokraterna lyckades i det läget inte att stoppa förlängningen av avtalet med dåvarande regelverk. Men om de förslag vi nu lägger blir verklighet, skulle vi i framtiden hamna i ett helt annat förhandlingsläge.
För oss har tre frågor stått i fokus under hela processen. Dels demokratikriteriet, dels frågan om följdleveranser, dels ökad öppenhet och transparens. Vi har nu fått igenom en tydlig skärpning så att följdleveranser inte medges per automatik, utan varje fall måste vägas mot om utvecklingen avseende mänskliga rättigheter och demokrati förändrats i det aktuella mottagarlandet.
Många med mig har också varit oerhört frustrerande över att inte kunna få någon information om hur ledamöter i EKR (Exportkontrollrådet) röstar. De ledamöter som sitter där för de olika riksdagspartierna kan inte säga något då de i dag är förlagda med yppandeförbud. Vi föreslår att det ändras så att de nu får berätta hur de röstat, utan att lämna ut eventuell sekretessbelagd information. Det hoppas jag ska medföra att allmänheten får ökad insyn och möjlighet att ställa sina politiska partier till svars i större utsträckning än i dag.
Även i framtiden kommer det säkert uppstå frågetecken vid beslut av ISP, Inspektionen för strategiska produkter. Men med detta skarpare regelverk har vi försvårat möjligheten att skicka vapen till tvivelaktiga stater.
Utredningen har nu slutfört sin uppgift. Nu återstår för regeringspartierna att så skyndsamt som möjligt lägga förslag till riksdagen i enlighet med utredningens förslag. Bara så blir utredningens ord verklighet. Vi ser fram emot att få en sådan proposition på riksdagens bord.
Désirée Pethrus, riksdags­ledamot (KD), ledamot av Krigsmaterielexportutredningen.

Fler artiklar för dig