Den dyker regelbundet upp som reklam i Facebook-flödet och mannen bakom idén är Navid Modiri, en uppskattad föreläsare från Malmö när det kommer till interaktion. Hans nya idé som kläcktes med partnern Victoria Palm är dock något helt annat. Han har insett behovet som stadens folk verkar ha efter tystnad samt nedvarvning och har därför startat Malmös första tysta After work "Off the work".
Konceptet är enkelt. Ingen uppkoppling, ingen ögon- eller kroppskontakt och framför allt ingen muntlig kommunikation. De hänvisar till studier som menar att hjärnpauser hjälper oss att komma tillbaka till energi och kreativitet mer effektivt.
Och det slår mig: Wow, så många rikedomar av traditioner och vanor som vi har inom kyrkan, men som vi ibland tappar bort. Vi har inte tysta After work utan kloster, retreater och inte minst vilodagen. Behov av tystnad, stillhet och eftertanke har alltid funnits och några av dem som har präglat kyrkan avsevärt med sina goda tankar och läror har inte sällan spenderat mycket tid i avskildhet.
Även om behovet alltid har funnits, och alltid kommer att finnas, så skulle inte många säga emot att ämnet är mer aktuellt än någonsin. Sjukskrivningar sjunker ner i åldrarna och sms-utbildning som ”Lite mycket nu?” etableras för tjejer som helt enkelt känner att vardagen är lite för mycket, lite för ofta.
Gud själv gav oss goda exempel. I skapelseberättelsen (1 Mos 2:2–3) läser vi hur Gud vilar på den sjunde dagen efter att han hade gjort sitt verk. Två viktiga ord står med: Att han gjorde dagen "helig" och att han "välsignade" den. En fråga jag ofta tänker på är om Gud, i sina olika gestalter, verkligen var tvungen att göra det han gjorde, eller om han främst gjorde det för vår skull, för att vi skulle ha ett exempel att följa. Vilan verkar angelägen eftersom Gud senare påminde människan om den genom budorden. Vi vet även att Jesus själv hade behov av att gå undan för sig själv för att bara vara med Gud och be (Luk 5:16). Vald ensamhet verkar göra något positivt med oss.
Måhända är vår tids räddning delvis att återupptäcka det som Navid redan har på känn. Att vi behöver dra oss undan i stillhet, ensamhet och tystnad för att korrigera tankar och hjärtan mot den riktning som vi är menade att leva i. Skulle det kunna vara så att det är i de stunderna vi kommer att få smaka mer välsignelse och helighet?
Nathalie Bencic, lärarstudent, konfirmationsansvarig Elida Malmö