Debatt

Vårdnadsbidraget bör finnas kvar

Ta inte bort vårdnadsbidraget, behåll det eftersom det möjliggör valfrihet. Öka snarare beloppet så ökar valfriheten.

I vår familj har vi kämpat med den ekonomiska situationen för att kunna vara hemma med barnen så länge vi kan. Detta har inneburit låg ekonomisk standard, men vi offrar gärna utlandssemestrar och dyra bilar för att kunna spendera några år med barnen. En tid som, alla vet, går alldeles för fort.

Om vårdnadsbidraget helt tas bort kan inte föräldrar längre välja. Då måste många lämna sina, alldeles för små, barn på förskolan långt innan både barn och föräldrar önskar. Dessutom tvingas familjer in i ett system (även kallat ”livspusslet”) som borde kunna väljas bort under småbarnsåren.

I dag ligger vårdnadsbidraget på 3 000 kr per barn mellan ett och tre år. I stället för att ta bort detta: höj bidraget och förläng det till barnen är fem år. Det ger en bättre grund för valfrihet och familjer kan själva välja. Idag är det ett fåtal som har möjligheten att vara hemma länge med sina barn, men viljan och önskan bland föräldrar är stor.

Politiker i dag kallar vårdnadsbidraget för en kvinnofälla. Det argumentet håller inte eftersom kvinnor i högre grad är sjuka, plågas av stressrelaterade sjukdomar och dessutom får kvinnor mycket lägre lön än män (vilket är det grundläggande problemet när det rör inkomstfrågan). Genom vårdnadsbidraget har både mamman och pappan möjlighet att gå ner i arbetstid samt undvika vabbande då barnen blir sjuka, vilket inträffar flera gånger per år.

Vårdnadsbidraget bidrar till en mer harmonisk familjesituation där båda föräldrarna får möjlighet att umgås mer med sina barn, i stället för att stressa sig igenom lämning och hämtning och endast se sina barn vid middagstid, samt den stress och dåligt samvete som vab (vård av barn) ger gentemot arbetsgivaren.

Prioritera barnen, behåll vårdnadsbidraget!

Maria Ekelund

Fler artiklar för dig