1. Varför firar vi pingsten?
Pingst kallas också för hänryckningens tid och syftar på den övernaturliga händelse som beksrivs i Bibeln efter Jesu död då den helige Ande gavs åt lärjungarna, enligt Bibeln. Många började då plötsligt att tala främmande språk, och gjorde sig därigenom förstådda för människor från hela världen som fanns samlade i Jerusalem. Vid det här tillfället omnämns tungotal för första gången i Bibeln. Händelsen beskrivs i Apostlagärningarna, kapitel 2.
2. Pingsten - födseln av den första kyrkan
Efter den dramatiska erfarenheten på pingstdagen kom ett stort antal människor till tro på Jesus, runt 3 000 står det i Apostlagärningarna. Här föds den kristna församlingen och efter pingstdagen börjar de kristna även att missionera och sprida budskapet om Jesu död och uppståndelse. I kyrkoåret innebär pingsten avslutningen av påsktiden.
3. Var redan innan en judisk högtid - Shauvot
Den kristna pingsten har sitt ursprung i den judiska högtiden Shauvot. Denna firar minnet av att Gud gav judarna de tio budorden på Sinai berg. Händelsen i Apostlagärningarna inträffade samma tid då lärjungarna (som var judar) firade shauvot.
4. Pingsten firas olika datum
Pingst kommer från det grekiska ordet "pentekosté" som betyder femtionde. Eftersom påsken infaller vid olika tider, varierar även pingstens datum. Tidigare var annandag pingst en helgdag i Sverige, men denna är nu borttagen till förmån för nationaldagen.
5. Är numer en vanlig bröllopshelg i Sverige
Pingst är en traditionell bröllopshelg i Sverige och kyrkorna pryds inför bröllopen ofta med björkar och vårblomster.
[ Församling lanserar världsunik pingstmust - ska lyfta högtiden ]