Debatt

Migrationsminister Tobias Billström: "Arbetskraftsinvandringen ska öka"

Ökad arbetskraftsinvandring ger fler vägar för den som vill komma till Sverige och är positiv för samhällsutvecklingen. Men Sverige ska också vara en fristad för dem som flyr från förföljelse.

Sverige ska ha
en human flyktingpolitik och vara en fristad för dem som flyr undan förföljelse och förtryck. Rätten till asyl ska värnas. Den utveckling vi kan se i Europa - mot mer av stängda gränser - är oroande och ska motverkas. Det är på den basen migrationspolitiken kommer att vila de kommande fyra åren.Migrationspolitiken är en del av den globala arenan och de globala perspektiven är viktiga. För att Sverige ska stå bättre rustat inför de globala utmaningarna har regeringen bildat ett globaliseringsråd. Regeringens ambitioner på migrationsområdet kommer delvis att kanaliseras via detta råd.Regeringen känner sympati med Spanien med anledning av de problem som den omfattande, illegala invandringen orsakar - inte minst på Kanarieöarna. Vi bör i EU-kretsen ta oss an den olagliga invandringen på ett kraftfullt, och samtidigt balanserat och långsiktigt sätt. För detta krävs bland annat en fortsatt harmonisering av EU-regler på migrations- och asylområdena och ett bättre och närmare samarbete mellan medlemsstaternas utlandsmyndigheter som utfärdar viseringar.
Regeringens utgångspunkt
är att varje människa som kommer till Sverige och söker asyl ska få en rättssäker prövning. Mottagandet ska vara humant och värdigt. Det är en prioritet för regeringen att väntetiderna i asylprocessen kortas. Det krävs flera olika åtgärder eftersom väntetiderna påverkas av många olika faktorer. Migrationsverket ska ges rimliga arbetsförutsättningar, även vad gäller resurser, att klara av de höjda ambitionerna.Det är glädjande att den nya instans- och processordningen äntligen har kommit på plats och att Utlänningsnämnden är avvecklad. Rättssäkerheten i asylprocessen har ökat. Asylsökande har nu möjlighet att överklaga Migrationsverkets beslut till Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen. Den nya instans- och processordningen kommer att ses över under 2007 för att eventuella brister ska upptäckas.
Arbetslinjen måste
upprätthållas även bland nyanlända flyktingar. Regeringen kommer att öka möjligheterna att snabbt komma i arbete genom att tillåta asylsökande att arbeta så tidigt som möjligt efter att de har kommit till Sverige. Arbete och praktik under väntetiden kommer också att uppmuntras starkt.
I och med att
svenska folket valde en ny regering kommer också inriktningen på migrationspolitiken delvis att ändras. Regeringen har som nytt mål för migrationspolitiken att möjligheterna till arbetskraftsinvandring ska öka.Ökad arbetskraftsinvandring öppnar fler vägar för den som vill komma till Sverige. Samhällsutvecklingen påverkas positivt av ökad arbetskraftsinvandring. Den kan komma att utgöra ett viktigt bidrag till den ekonomiska tillväxten och vår gemensamma välfärd. Människor som väljer att komma till Sverige för att skapa sig en framtid tar med sig värdefulla kunskaper och erfarenheter som Sverige behöver.Det är också viktigt att underlätta arbetskraftsinvandring för att motverka en kommande brist på arbetskraft som en följd av befolkningsutvecklingen. Efterfrågan på arbetskraft inom många yrken, till exempel inom välfärdssektorn, ökar kraftigt i framtiden i takt med att vi blir allt äldre.Regeringen kommer långsiktigt att driva frågan om ökad arbetskraftsinvandring. Den 18 oktober presenterade kommittén för arbetskraftsinvandring (KAKI) sitt förslag. KAKI: s slutbetänkande är ett välarbetat och värdefullt underlag som regeringen kommer att arbeta vidare med. Under 2007 har regeringen för avsikt att överlämna en proposition till riksdagen.
Fler artiklar för dig