Debatt

Äldre måste få bestämma själva

Äldre är inte ett kollektiv där alla vill ha det likadant. Jag vill som äldre­minister stärka äldres rätt att komma till tals.


Också när vi blir äldre och i behov av hjälp måste vårt eget självbestämmande tas tillvara. Alla människor måste få känna att man har rätt och möjlighet att bestämma över sig själv och sitt eget liv. Därför ger de kvalitetsjämförelser som jag gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram och som presenterades för några månader sedan oroväckande information.
De visar att endast var tredje äldre får bidra med sin syn på behovet inför socialtjänstens beslut om hemtjänst ska beviljas eller inte. Den person som beslutet gäller är inte tillfrågad och har inte fått lämna sin syn på saken. Det är inte acceptabelt.

I varje skede av livet måste det egna självbestämmandet tas tillvara. Om man själv är oförmögen till att uttrycka sin vilja eller fatta beslut så finns det en make, maka, son, dotter eller en god man som känner den äldre och vet hur önskemålen ser ut.
Att man sedan inte alltid kan få alla sina önskemål uppfyllda är en sak. Men man ska alltid vara garanterad rätten att få säga sin mening, ge sin syn på vad som är bästa lösningen för framtiden. Aldrig tidigare har vi vetat att situationen såg ut så här.
Tack vare de kvalitetsjämförelser vi nu gör inom äldreomsorgen mellan olika kommuner och också mellan olika äldreboenden kan vi få ny kunskap. Det blir viktig kunskap för de äldre men också för beslutsfattare.

Jag vill som äldreminister stärka äldres rätt att komma till tals. Alla ska ha rätt att yttra sig innan biståndsbeslut fattas. Att kunna välja bort en verksamhet som man inte är nöjd med och kunna välja något annat är också en viktig del för att äldre ska få en tillvaro man trivs med.
Man ska ha rätt att välja vilket äldreboende man vill bo på i kommunen. Då kan man välja det som ligger nära där man tidigare bott eller ett där man får ta med sig husdjuret eller ett som är församlingsdrivet.
Man ska ha rätt att välja vem som ska utföra hemtjänsten. Då kan man välja en hemtjänst som bara kommer med fem olika personer, eller en som kan spanska om man är invandrad och glömt den svenska man lärt sig.

I dag är det till stor del medicinska faktorer som fäller avgörandet för om man exempelvis får plats på ett anpassat boende. Faktorer som att den äldre känner sig otrygg i den egna hemmiljön, är rädd för att ramla och inte kunna larma och så vidare tas väldigt liten hänsyn till. Det skapar en känsla av vanmakt hos äldre.
Den egna upplevelsen av behovet måste vara en del av beslutsunderlaget när bistånd beviljas eller avslås.

På sikt vill vi också att man vid en viss ålder ska ha rätt att helt själv avgöra när det är dags för ett anpassat boende, exempelvis ett trygghetsboende.
Målet för mig är att varje äldre ska få fortsätta vara den person man varit med de vanor och behov man haft tidigare i livet också när man blir gammal.
Äldre är inte ett kollektiv där alla vill ha det likadant.  Jag vill ge äldre kunskap om olika verksamheters kvalitet och inriktningar, jag vill möjliggöra för äldre att välja själva mellan olika verksamheter och jag vill öka kvaliteten inom omsorgen så att ett värdigt bemötande finns i varje skede av livet.

Också om man blir dement, aggressiv eller deprimerad. Alltför länge har andra beslutat åt de äldre. Äldre både kan och vill påverka sitt liv och sin vardag.
Det är dags att de får göra det.
Debatt
Fler artiklar för dig