Med all rätt reagerade Dagens chefredaktör, Elisabeth Sandlund, mot hatbudskapet i Ecce Homo-fotografen Elisabeth Ohlson Wallins fotoutställning ”In hate we trust” vid en debatt med förre ärkebiskopen KG Hammar i Alingsås, som Dagen berättade om den 30 januari. Särskilt bilden av predikanten i kapellet som ska vara pingstpastorn Åke Green och inför vilken den närvarande församlingen gör hitlerhälsning – förbjuden i svensk lag. I utställningen ingår nu en ny bild som ska visa hur påven trampar på homosexuella.
Enligt Dagens chefredaktör hade bilden av Åke Green ”en tveksam tillkomsthistoria”. Tveksam är alldeles för milt uttryckt. Jag känner historien bakom, eftersom bilden togs i min församlings kapell på Lindö, en stadsdel i Norrköping. Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin hade bett kyrkoherden att få ta ett par bilder där, vilket han gick med på – kyrkan ville vara generös och öppen mot henne. Det lönade hon med att dra dit ett stort antal på förhand vidtalade RFSL-medlemmar, där någon också hade en hund med sig in i kyrkobyggnaden. Senare spreds också en propaganda mot Green och det friande utslaget i Högsta domstolen. Bilden mångfaldigades nämligen på vykort med texten ”Halleluja 2005" – i regi av RFSL – samt med förtryckt namn och adress till dåvarande justitieministern Thomas Bodström.
Med all rätt blev förstås vår församling upprörd. Fotografen hade ju på ett grovt sätt fört kyrkoherden bakom ljuset och vanhelgat kyrkobyggnaden, där den lagstridiga hitlerhälsningen arrangerades.
Men kyrkorådets samfällda protest föll inte i god jord hos biskop Martin Lind, som i domkapitlet såg till att saken lades åt sidan utan åtgärd, trots att biskopen är känd som bland annat en stark nazikritiker och dessutom har skrivit sin doktorsavhandling om kyrkan i Tyskland under den tiden. Men nu lade han locket på och skyddade den provokativa fotografen. Inte heller KG Hammar ser tydligen något skäl till att brännmärka hennes propagandametoder.
Det kan också tilläggas att när Ohlsson Wallins utställning på nytt dök upp i Norrköpings stadsmuseum 2007 – något museet enligt uppgift betalade 60 000 kronor för – försökte en av fotografens förtrogna att tigga sponsorpengar av kyrkan – med det falska argumentet att stiftet redan beslutat stödja utställningen. När ansökan behandlades några dagar senare sa styrelsen enhälligt nej.