Debatt

Ideell second hand hotad igen av beskattning


Återigen hotas de ideella second handbutikerna med beskattning. Det skulle bli följden om vi inte lyckas övertyga EU-kommissionen om att svensk second hand inte hör hemma i vanliga momsdirektiv och därför inte ska jämföras med vanlig kommersiell handel.
De ideella organisationerna omsätter i dag 600 miljoner kronor årligen på second hand-verksamhet vilket betyder att den nya momsen skulle ge staten omkring 120 miljoner kronor. Detta är pengar som annars skulle ha använts till sociala insatser i vårt land och bistånd till tredje världen.
Egentligen är det ganska horribelt att ta ut moms på

 gåvor som har skänkts

 arbeten som utförts frivilligt

 verksamhet där överskottet går till hjälpverksamhet.

EU-kommissionen motiverar förslaget med att man vill motarbeta snedvridning av konkurrens. Men det finns ju inga företag som tar emot gåvor från allmänheten för att sedan säljas i privat vinstsyfte. Så talet om snedvriden konkurrens håller inte.
Vidare hävdas att direktivet från EU tvingar Sverige att införa denna moms. Men faktum är att flera medlemsländer som Storbritannien, Frankrike, Italien och Portugal har erhållit undantag.
Detsamma borde Sverige få, särskilt som svensk folkrörelseverksamhet sägs vara unik i Europa.

Som namnet antyder ska mervärdesskatt (moms) tas ut på det mervärde som tillskapas, vanligtvis skilln aden mellan försäljningspriset och inköpspriset på en vara.
Vid försäljning av skänkta second handvaror finns ju inget inköpspris och därmed skulle mervärdet bestå av gåvovärdet samt värdet av frivilligt arbete - alltså ett betydligt högre beskattningsunderlag än i vanlig affärsverksamhet.
Moms har ju tagits ut när varorna första gången såldes - inte skall väl ändå staten vara så girig att man ska ta ut moms en gång till på sådant som är gåvor till ideell hjälpverksamhet.
Skulle second handförsäljningen momsbeläggas riskerar den att minska medborgarnas intresse att skänka varor, att jobba ideellt och att köpa på second hand eftersom momsen skulle höja priserna med 25 procent.

I dag skänks mycket prylar till second handbutiker och får nya ägare och kan brukas en andra omgång. Om det blir momspåslag kommer det bli mindre intresse av att skänka saker. Mycket skulle i stället hamna på soptippen.
Vi uppmanas ju ständigt till att vara mera miljömedvetna. Varor till ett värde av drygt en halv miljard kronor kommer till förnyad användning genom second handförsäljningen. Tänk om det mesta av detta i stället skulle kasseras som förbrukat. Vilket slöseri.
Resultatet skulle också bli mindre stöd till angelägen hjälpverksamhet. Och ett sådant utfall är väl inget bra motiv för införande av momsen på second hand?
Sammantaget ser vi alltså att det finns flera starka argument mot ett införande av moms på den ideella second handverksamheten.
Rune Lidhed, revisor
Fler artiklar för dig