Debatt

Kan en eldtunnel göra oss Kristuslika?

En del benämner de här företeelserna som utombibliska fenomen och att det inte är någon fara med det. Men hur ska vi då kunna jämföra med skriften?

I dagens svenska kristenhet förekommer en hel del populära handlingar och tillhörande begrepp kopplat till Guds ande. Förebilderna finns i USA, såväl personer som metoder. I repertoaren ingår exempelvis uttryck som Guds armé, impartation, fire, övernaturlig evangelisation, andlig berusning, helande­skola, manifesterad närvaro och eldtunnel. Det här kan föra med sig att folk vibrerar, skakar, faller, gråter, vrålar samt att många hamnar på golvet. Är det här något vi okritiskt kan öppna oss för i kyrkorna? Stämmer det med Bibeln?

Först kan man fundera kring vad Guds ande har för roll i kyrkan. Av bibeln framgår att det handlar om att förhärliga Jesus och göra de troende lika honom. Här ingår att de troende utgör tempel åt Gud själv. Sedan beskrivs andens frukt(er) som positiva egenskaper i våra liv, inte minst viktiga i det mellan­mänskliga. För att utveckla Kristuslikhet gäller det alltså att leva med Gud i vardagen och så att säga vandra med Jesus och lära känna honom. Då förvandlas vi bit för bit i all enkelhet och får upptäcka att allt är oss givet av nåd i Kristus. Inte lär vi känna och bli lika honom genom att ta en tur genom en eldtunnel eller genom att vråla?

En del benämner de här företeelserna som utombibliska fenomen och att det inte är någon fara med det. Men hur ska vi då kunna jämföra med skriften? Hur kan vi veta att Gud finns i tunneln? Hur kan vi veta att det är Gud som skakar och fäller oss? Jesus, vårt exempel, vib­rerade ju inte, utan gav alltid prov på självbesinning och stod stadigt på jorden. I Apostlagärningarna 4:31 var det dessutom platsen som skakade, inte de i bön församlade. Är det inte en fara här att vi får för oss att vi kan styra Guds ande att orsaka det vi vill uppleva, och då snabbt genom särskilda tekniker?

En ytterligare aspekt kring det utombibliska agerandet är att det tycks finnas kommersiella intressen bakom. Andlighet är något som lockar och säljer, men frågan är om det är rätt att sälja hela utbildningskoncept och göra Guds verk till något lukrativt. Förebilderna i USA blir lätt oumbärliga eftersom de menar sig ha metoderna som leder till kraftmöten med Gud. Företrädare berättar också ofta om övernaturliga händelser. Ibland kan det vara änglafjädrar eller guldstoft som singlar ner. Allt ska även exponeras för att förmodligen inge trovärdighet och legitimitet åt konceptet. Hur man sedan kan saluföra helande(skolor) förblir för mig en gåta.

Slutligen kan en påminnelse om ”Kristens resa” vara på sin plats. Är det inte så Gud har tänkt det – att det är genom livets prövningar vi fostras till Kristuslikhet? En fysisk tunnel byggs för att vi ska slippa hinder i terrängen och få en genväg för att snabbare komma fram. Men Paulus böner där­emot handlade ofta om fasthet och om kraft att vara uthållig och tålmodig. Vi måste härmed se upp så att vi inte gör våra föreställningar om hur Gud ska verka med sin ande till en lära eller avgud. Andens gåvor och verk har sin plats, men det bör inte baseras på människors idéer och definitivt inte ske under berusningens överdrifter. Guds ande kan vi varken köpa eller fånga.

Johan Löfgren

Fler artiklar för dig