Debatt

Dags att instifta priset ”Årets predikant”

Vore det inte en värdig uppgift för någon av de kristna konferenserna i Sverige?Peringe Pihlström

Den som har stor tilltro till predikan som betydelsefullt kommunikationsredskap för det kristna budskapet har inte så mycket att glädja sig åt i tiden. Därför blir man uppmuntrad av de senaste veckornas inlägg i Dagen, där en viss längtan efter renässans för predikouppdraget kan anas. Liksom kollegan Torsten Åhman (Dagen 4/9) vill jag också påpeka glashus-problemet men ändå komma med ett inlägg av ett konkret slag.

Kulturlivet, idrotten, media – dessa och många fler tycks se värdet i att vid speciella tillfällen rikta uppmärksamheten på att belöna framgångsrika företrädare för sitt sammanhang. Detta sker med hjälp av priser som utdelas. Det kan vara polarpris, kristaller eller rockbjörnar. I allt ifrån Nobelpris till Karamellodikt-stipendier blir det tillfälle att uppmärksamma den eller dem som lyckats väl och som gjort sitt särskilda område en stor tjänst genom sin insats.

De lyfts fram som goda exempel för andra att efterfölja och deras kompetensområde ges på det sättet tillfälle att uppmärksammas av media. Prissumman är inte det viktigaste, det är vinnarna ofta angelägna om att poängtera. De ser uppskattningen, uppmuntran och föredömet som viktigare och visar i sammanhanget stor ödmjukhet och tacksamhet, samtidigt som de ger uttryck för hur de sporrats till nya insatser.

Jag skulle vilja utmana till instiftandet av "Årets predikant"-priset.

Vore det inte en värdig uppgift för någon av de kristna konferenserna i Sverige eller kanske något av våra samfunds årskonferenser, vars existens i dag bygger på predikogåvans genomslagskraft i går, att bli bärare av denna utmärkelses utdelande, som en vägröjare för framtiden?

En jury av goda predikanter, lärare, retoriker och kommunikatörer tar emot allmänhetens nomineringar av tilltänkta pristagare. Byggt på ett antal tydliga kriterier; textbehandling, kommunikation, aktualitet, språkkänsla, kreativitet etcetera kommer därefter juryn fram till vem som är årets predikant. Vid en av konferensens högtidsgudstjänster utdelas utmärkelsen, pristagaren får uppdraget att predika i gudstjänsten och vid den efterföljande presskonferensen ges media tillfälle att med intressanta frågor belysa predikans uppdrag i vår tid sett ur pristagarens perspektiv.

Predikant. Samling i ladan under Torpkonferensen.

Fler artiklar för dig