Har du funderat på vem du vill ge blommor till på Alla hjärtans dag? Eller kommer du bli uppvaktad med lite kärleksfull choklad? Rosor och choklad är klassiska gåvor som vi ger de vi tycker om för att visa omtanke.
Inför Alla hjärtans dag nu på söndag vill vi bredda kärleken till medmänniskan ända till de länder där blommor och kakao produceras. Vi tänker inte alltid på att de presenter vi ger bort för att visa kärlek och uppskattning faktiskt har en historia i ett land längre bort där arbetsvillkoren för människorna i produktionen inte alls är särskilt omtänksamma.
Genom att välja Fairtrade-certifierade produkter får våra medmänniskor en möjlighet att förbättra sina arbets- och levnadsvillor.
Utöver vår privata konsumtion har vi som delar av kyrkor och församlingar både ett ansvar och en möjlighet. Om vi vill vara hållbara kyrkor och församlingar är det inte trovärdigt att använda blommor eller choklad där produktionen inneburit miljöföroreningar och utnyttjande av människor. Många församlingar i Sverige köper blommor för utsmyckning av altare och kyrkolokaler utan att ägna en närmare tanke på hur de har producerats. Det är dags att gå från ord till handling genom att låta blommorna som finns på altaret och chokladasken som vi tackar gästtalaren med få berätta om skapelsens skönhet och rikedom och ge uttryck för den globala kärleken till vår nästa.
Många av de blommor vi köper i Sverige är odlade i Latinamerika och Östafrika. Odlingen utförs av anställd arbetskraft, på stora plantager och ofta av kvinnor. Det är vanligt förekommande med låga löner, otrygga anställningsformer och obligatorisk övertid. I produktionen används inte sällan stora mängder kemikalier, farliga för såväl människa som miljö. Majoriteten tjänar så lite att det inte täcker deras familjers grundläggande behov som mat, rent vatten, kläder eller skolgång för barnen.
Kakaon i vår drickchoklad och våra chokladkakor är resultatet av hårt och inte sällan underbetalt arbete. Kakaoindustrin har länge haft stora problem med oschyssta arbetsvillkor och barnarbete.
Genom Fairtrade får anställda på certifierade plantagen förbättrade arbetsvillkor, en tryggare ekonomi samt möjligheten att organisera sig fackligt. Fairtrade ställer även krav på ökad miljöhänsyn. Vid försäljningen får de anställda också en premie, en extra peng, för att de är certifierade. Utifrån demokratiskt grundade beslut bestämmer de hur de vill investera premien i lokalsamhället, till exempel i skolor och hälsovård. Barnarbete är något som Fairtrade-certifierade producenter aktivt motverkar.
Efter Millenniemålen har nu FN:s Globala mål för hållbar utveckling tagit vid, Agenda 2030. I de sjutton målen finns stora ambitioner för en hållbar värld. Målen syftar till att utrota hungern, lösa klimatkrisen och minska orättvisor och ojämlikheter i världen. Vi har alla del och ansvar i att utvecklingsmålen inte förblir en vision.
Därför kan vi, som enskilda och församlingar, kyrkor och samfund, öka vår trovärdighet genom vad vi handlar. Det spelar roll vilka blommor vi köper till altarbordet och vilken chokladask vi bjuder ur. När vi handlar blommor som producerats rättvist är det ett tydligt tecken på kärleken till medmänniskan långt borta, och framtidstron på en rättvis och rättfärdig värld blir synligt mitt i kyrkan. Vi reser hoppets tecken!
Det finns många sätt att engagera sig för en mer rättvis och hållbar värld. I dag är fler än 140 församlingar diplomerade som Kyrka för Fairtrade. Vi uppmuntrar fler församlingar runt om i Sverige att handla Fairtrade-märkta rosor till sina kyrko- och församlingslokaler. Detta är att implementera de globala målen för hållbar utveckling i en kyrklig kontext!
Alla hjärtans dag kan vara ett tillfälle att visa extra omtanke för människor i vår närhet, men också ett tillfälle att visa omtanke om människor på andra sidan jordklotet. Välj din ros och choklad med omsorg när du själv köper den i dubbel omtanke och var med och påverka din församling.
Karin Wiborn, generalsekreterare Sveriges kristna råd,
Magdalena Streijffert, generalsekreterare Fairtrade Sverige,
Fanny Ljungholm, Frälsningsarmén,
Eva-Maria Munck, Sveriges kristna råd,
Maria Lövström, Organisationen Fair Trade Återförsäljarna,
Ida Hennerdal, Equmenia,
Urban Jorméus, Svenska kyrkan