Så har det hänt igen. En församling i frikyrkan har velat avsluta en anställning för en av sina medarbetare. I stället för att informera den anställde om sina rättigheter att ta kontakt med sitt fackförbund, och som arbetsgivare ta råd av sin part, Arbetsgivaralliansen, låter man i stället en församlingskonsult från det egna samfundet gå in och erbjuda en "egen deal" för den anställde.
Visst, "arbetsgivaren leder och fördelar arbetet". Frågan är mer hur man går tillväga när man inte längre vill ha kvar medarbetare i anställning.
"Den svenska modellen" är vida känd i hela världen med gott renommé. Överläggningar och förhandlingar mellan två parter är de flesta gånger att föredra framför att den ene kör sitt race, utan information och dialog med den andre.
I frikyrkan har arbetsgivaren sin part i Arbetsgivaralliansen och arbetstagaren sin part i fackförbundet Vision ekumeniska. I samband med organisationsförändringar, avslut eller andra arbetsrättsliga frågor som rör arbetsplatsen ska facket alltid kontaktas och informeras. I många fall börjar vi få den ordningen. Men inte i alla.
Arbetsgivare är alltid skyldiga att kontakta facket då man planerar förändringar på arbetsplatsen. Den svenska arbetsrätten gäller också i frikyrkan. Då det inte sker blir det oftast negativa konsekvenser för alla parter. Arbetsgivare har bra stöd i Arbetsgivaralliansen. Arbetstagare ska få möjlighet till sitt stöd genom facket.
Alla tjänar på att kyrkan är en bra arbetsplats. Vision ekumeniska arbetar för att våra medlemmar ska ha de bästa förutsättningar att kunna utföra den tjänst man är kallad till. Där är arbetsplatsen viktig. Att de anställda har en bra arbetsmiljö, tydliga avtal, bra lön, yrkeshandledning, kontinuerlig avstämning och kompetensutveckling.
Styrelsen är församlingens arbetsgivare, inte församlingsmötet. Det är styrelsen som har ansvar för rekrytering och avslut för medarbetare. Även om församlingens stadgar säger att kallelse och avslut av anställda ska beslutas på församlingsmöte går det inte hand i hand med den svenska arbetsrätten. Församlingen ska naturligtvis ta del i processen gällande organisation, befattningar, församlingens verksamhet och dess inriktning. Men när det kommer till anställning eller avslut av anställd är det församlingens styrelse, som har arbetsgivaransvar, som tar de operativa frågorna. Inga personfrågor gällande anställda får förekomma på offentligt församlingsmöte.
Vi vet att det inte alltid är så enkelt att vara ideell arbetsgivare. Men det finns så mycket bra redskap och resurser i dag, som hjälper en styrelse som inte har allt på sina fem fingrar. Det är enkelt och smidigt att ta kontakt med sitt trossamfund, arbetsgivarorganisation och få gedigen hjälp, information och stöd på hemsidor, innan man har gjort det som inte skulle ha gjorts.
Vision ekumeniska vill inte enbart rycka ut och släcka bränder, i den omfattning som gjorts år bakåt. Vi vill förebygga och samverka med både våra medlemmar och dess arbetsgivare. Alla tjänar på att kyrkan är en bra arbetsplats, och den svenska arbetsrätten gäller också där.
Mats Carlsson, ordförande Vision ekumeniska