Vi är alla delar i mosaiken som är Guds fantastiska gemenskap. Det har Carolina Klintefelt helt rätt i. En välfunnen illustration. Men mosaiken är inte en bild av Gud! Den är en bild av vår gemenskap med Gud.
På nära håll ser man inte vad mosaiken föreställer, ingen bit har en tydlig funktion i sig och skarvarna är ojämna. Det är först på avstånd som bilden blir tydlig och bara Gud kan se hela bilden.
För att hitta min väg in i den kristna gemenskapen har samtal med andra människor varit avgörande. Att ta del av omgivningens upplevelser av Guds tilltal har hjälpt mig att tolka det jag hör och ser. Jag har mött radikala, poetiska, förnuftiga och ibland skrämmande betraktelser och uttryck som i sig själva inte har varit övertygande. Först när jag själv kunde foga samman mina egna erfarenheter med andras berättelser vågade jag lita på att Gud fanns där, att jag var en bit i mosaiken om man så vill.
Läs mer Gunnar Asp: Farligt införa alternativa gudsbilder genom språk
Men ingen av oss kan beskriva Gud. Vi kan bara beskriva oss själva och vår relation till andra och till Gud. Egentligen kan vi bara prata om oss själva.
Då måste vi göra oss begripliga. Att som till exempel Jesaja (66:13) tala om att Gud tröstar sitt folk som en moder är en tydlig symbol för trygghet och omtanke och vi får en ytterligare en bit till vårt eget gudspussel. Men att säga att Jesus är vår moder är inte en tydlig bild och blir därför obegriplig för de flesta.
Samma vers av Jesaja låter oss också göra några andra reflektioner. Jag ser framför mig hur en rabbin (med skägg) för så där 2 500 år sedan skruvar på sig generat när han ska förklara för församlingen i det patriarkala Jerusalem vad Gud egentligen menar med att han ska ta hand om oss som en mor.
En modern tolkning på fri hand är att Gud säger åt männen att skärpa sig och ta hand om folk och land. Annars väntar något värre än Babylon. Och redan några verser senare i samma bok läggs grunden till missionsbefallningen för första gången; alla folk och alla språk skall samlas för att se Guds härlighet.
Med ett par meningar lyckas Jesaja alltså måla en bild av Guds gemenskap med sina barn som drabbats av manlig synd men trots alla överträdelser ändå omfattas av Hans härlighet.
Om vi förstår vad det betyder räcker det långt.
Per Kristiansson, språkvetare och student THS
Läs mer Carolina Klintefelt: Varför skulle just bilden av Gud som mor vara fel?