Arne Brännström skriver ett intressant inlägg (Dagen 20/10) om bibeltro och bibelvetenskap där han menar att bibelvetenskap är något naturligt för en kristen då den fördjupar förståelsen av de bibliska texterna och ger den kristne starka argument till hjälp att bibehålla tron.
I förlängningen av Brännströms poäng skulle jag vilja betona att det inte är främst starka argument som behövs för att bibehålla en genuin tilltro till Bibeln utan snarare en stark tro. En kristen får stark tro genom att bibelordet uppenbaras av Anden i gemenskapen. Det finns ingen poäng med att samla på sig kunskap om Gud om man inte möter Gud.
[ Hon är Sveriges första kvinnliga professor i bibelvetenskap ]
Med det sagt finns det mycket gott inom apologetiken och bibelvetenskapen att ta vara på som kristen, men jag vill hävda att Andens uppenbarelse blåser bort varje logiskt argument i slutändan.
Bibelvetenskapen erbjuder fantastiska möjligheter att få studera bibliska texter med en forskares glasögon på. Alltså en akademiker som vill forska vetenskapligt, inte bygga upp sin tro. Om en starkare tro på Guds existens och Bibelns tillförlitlighet blir konsekvensen av forskningen är det förstås något bra, men kärnan i den starka tron ligger i mötet med Jesus.
Det går inte att med hjälp av bibelkunskap argumentera för ett liv med Kristus.
— Deborah Odebäck
Brännström menar att det finns anledning att fundera kring sin bibeltro utifrån världsbild och gudsbild för att se om man anpassar sin tolkning av Bibeln efter tidsandan eller inte. Det finns goda konsekvenser av reflektion kring bibelsyn, men man kan fråga sig om det verkligen är till någon hjälp att kategorisera människor som till exempel klassiskt bibeltroende eller sekulariserade kristna.
Jag vill inte påstå att bibeltolkning är irrelevant eftersom den påverkar hur vi ser på den kristna tron. Men det kommer alltid finnas differenser, stora som små, mellan olika tolkningar av Bibelns texter. Därför kan man fråga sig om det är till hjälp att dela in människor i olika kategorier.
[ En pusselbit om vårt ursprung från bibelvetenskapen ]
Snarare blir det ännu viktigare att finnas i ett sammanhang och ha ett ledarskap att underordna sig i sitt lärjungaskap, där bibeltolkning inte sker i egen regi utan tillsammans. Stark tro föds i gemenskapen där det finns utrymme för tvivel och kamp kring Bibelns innehåll. För visst möter Jesus oss när vi som mest behöver det?
Så hur ska vi bemöta kristna som lämnar tron eller anpassar sin bibeltolkning efter tidsandan? Jag tror inte att bibelvetenskapen är svaret. Det går inte att med hjälp av bibelkunskap argumentera för ett liv med Kristus – det sker genom Guds Andes uppenbarelse inom Kristi kropp. På grund av att vi är olika som individer kommer vi komma fram till olika bibeltolkningar, men det som förenar oss är mötet med Jesus.
[ Eleonore Gustafsson: Så vet man om det är Gud eller människor som talar ]