Debatt

Allt handlar egentligen om relationerna

Den bristande medvetenheten kring detta är den största orsaken till den kristna församlingens negativa utveckling, skriver Ingemar Bjärneroth.

Det är med stor förvåning som man konstaterar hur den kristna trons sidospår hela tiden får så stor uppmärksamhet. Kristen tro handlar inte om sång, inte om olika musikstilar, inte om liturgi, inte om firande av högtider. Det handlar inte heller om församlingsstrukturer och kyrkobyggnader med mera.

Nej, den kristna tron handlar om mitt liv. Hur jag som människa kan lära mig Nya testamentets grundkurs som visar på vem jag är som människa, hur jag som människa beter mig, hur jag fungerar i min relation med familj, arbetskamrater och samhälle.

Det låter ovant, men om man granskar Jesu ärende till människan så stavas detta ärende: relationer! Allt det som Jesus visar på, mynnar till sist ut i den goda relationen – med Gud, med mig själv och med varandra.

Detta är Nya testamentets grundläggande och mest fundamentala ärende till människan som vi måste förstå om vi vill skapa det goda och utbreda Guds rike.

—  Ingemar Bjärneroth

Nya testamentets viktigaste syfte till människan är:

  1. Att jag som människa förstår, inser och bejakar att det som Jesus säger är sant och att det också är sanningen till mig och om mig. Alla människor har ett nedärvt beteendemönster: Det goda som jag vill, gör jag inte, men det onda, eller mindre goda, gör jag fast jag inte vill! Varför är det så?
  2. Att jag förstår och inser att även jag ibland är indragen i situationer som mer bryter ner en relation än bygger upp. Att jag till och med påverkas av olika begär, ofördragsamhet, kiv, avund och vredesutbrott (Gal 5:19). Alla människor är någon gång, mer eller mindre, drabbade av dessa nedbrytande beteenden som då utgör en fiende till den goda relationen.
  3. Att jag förstår och inser att jag ofta själv kan ta makt över mitt negativa beteende, följa min inre sanna röst, min egen ande (Gal 5:16) och tillsammans med Guds Ande öppna mitt hjärta för kärlek, glädje, tålamod, godhet, ödmjukhet och självbehärskning.

Detta är Nya testamentets grundläggande och mest fundamentala ärende till människan som vi måste förstå om vi vill skapa det goda och utbreda Guds rike.

Den bristande medvetenheten kring detta är den största orsaken till den kristna församlingens negativa utveckling. Alla människor, troende som icke troende, brister i detta, men då har vi lärt oss att genom nåden i Kristus får vi börja om igen!

Men om jag i stället bara glider i sidospåren, som jag nämnde om i början, riskerar vi att hamna i Amos 5:23: att Gud inte längre är så förtjust i våra ”sångers buller”.

Fler artiklar för dig