Debatt

Fler kristna familjehem behövs

FAMILJEHEM. Det finns allt för många barn och unga som växer upp i otrygga förhållanden - här kan vi troende göra en skillnad, skriver Börje Dahlkvist.

Socialstyrelsens generaldirektör Oliva Wigzell sade nyligen att “Det finns en nationell brist på familjehem och det behövs fler vuxna som kan ställa upp och göra en insats för ett barn. Erfarenheter och analyser visar att familjehem är den bästa placeringsformen för barn och unga”.

För att öka kunskapen hos allmänheten och synliggöra behovet har myndigheten tagit fram kampanjmaterial som annonser i sociala medier, skyltar i lokaltrafiken, filmer som sprids i olika kanaler och visas på biografer bland annat. Filmerna och bilderna visar vuxna och barn och budskapet är tydligt: Du behövs – gör en insats.

Vi lever i oroliga tider med stora behov för barn och unga, ett faktum som lyfts fram av generaldirektören. Att barn rekryteras in i kriminalitet och är beredda att göra nästan vad som helst för att bli sedda och få en tillhörighet hör vi allt för ofta i nyhetsrapporteringen.

Det är regeringen som gett i uppdrag till Socialstyrelsen att göra mer för att fler människor skall öppna sina hjärtan och sina hem och bli familjehem.

Behovet av familjehem borde i fortsättningen vara en prioriterad fråga på nationell nivå - även när Socialstyrelsens kampanj är över. Barn och unga som inte har ett fungerande hem drabbas av utsatthet och utanförskap. Regeringen har förstått att vi har en verklighet där alltför många barn och unga får en dålig start och brottas med både maktlöshet och hopplöshet.

Statistik från 2022 visar att över 6 100 barn blev placerade på institution, Hem för vård eller boende (HVB) och över 1 100 barn blev placerade på så kallade SIS-hem. I den bästa av världar skulle inte ett enda barn eller en enda ungdom behöva placeras på institution eller i häkte. Det är förmodligen inte möjligt att se en nollvision uppfylld, men det statistiken visar och det regeringen fattat är att det nu behövs fler familjehem.

Barn som är besvärliga har det ofta besvärligt. De väljer inte utanförskapet. När de biologiska föräldrarna inte orkar eller kan ge det som är nödvändigt behövs det stöd. Det kan se olika ut men när kriserna för barnen blir så stora att de tappar fotfästet är familjehem den lösning som många anser vara den bästa. Syftet med placering i ett nytt hem och en ny familj är att, om det är möjligt, behålla kontakten och kanske återförena barnet med ursprungsfamiljen. Detta är både viktigt och ofta givande för familjehemmet att medverka till.

Låt orden och tankarna bli omsatta i handling.

—  Börje Dahlkvist

Barnens bästa i centrum är centralt för alla inblandade. Det kan vara smärtsamt att se sitt familjehemsbarn lida och kämpa. Det är svårt att hamna i en ny miljö med nya människor, nya förhållningssätt och regler. Att som familjehemsförälder inse och uppleva detta kan ta mycket energi. Många faktorer i barnens liv som eventuella diagnoser, trauman, övergivenhet och brist på kontroll kan ibland kännas övermäktiga. Då kan det vara värdefullt att dela erfarenheter och känslor med andra i liknande situation. Detta är ett av de syften som ligger bakom nätverket Familjehem i pingst.

Tillsammans kan vi hitta vägar att informera och sprida kunskap om hur det är att vara familjehem. När vi pratar med folk om att vara familjehem blir reaktionen ofta att det är något som man tänkt på och pratat om men det har stannat med det. En annan reaktion är att det inte riktigt är det perfekta läget just nu att ta steget. Vissa ger uttryck för att det är bara de nästan perfekta familjerna som kan ta emot ett barn eller ungdom. Några har sagt att familjehemstanken dykt upp när de funderat på vilka människor de egentligen skulle vilja vara och vilket liv de innerst inne vill leva.

Utifrån egen erfarenhet av att vi har haft förmånen att vara och är familjehem, vill jag säga: Låt orden och tankarna bli omsatta i handling. Prata igenom detta i familjen och ta kontakt med socialtjänsten eller möjligen någon annan familjehemsaktör och anmäl ert intresse. Det kommer aldrig att infinna sig en perfekt situation. Något kommer alltid att dyka upp som säger att det kanske inte är rätt tid just nu. Om ni vågar anmäla ert intresse startar en process där ni får många tillfällen att fundera på vad nästa steg blir. Behovet är inte perfekta eller nästan perfekta familjer. En trygg och kärleksfull familj och ett hem med allmänmänskliga förutsättningar att fylla de basala behoven av omsorg är tillräckligt bra.

Det finns ett barn eller en ungdom som behöver dig. Välkommen in i en spännande och meningsfull uppgift. Visst är det ett krävande uppdrag och inte så sällan infinner sig känslor av otillräcklighet och frustration. Det krävs mod och beslutsamhet att ta klivet in i det okända. Men inte vill ni väl ångra att ni inte vågade. Det finns så mycket av meningsfullhet, personlig utveckling och kärlek i uppdraget så de flesta av oss som provat vill uppmana fler att göra det. Du behövs – gör en insats.


Fler artiklar för dig