Debatt

Sommarlov ska inte behöva innebära att flickor gifts bort

BARNÄKTENSKAP. Skolan spelar en särskilt viktig roll när det gäller att identifiera dem som riskerar att föras bort, liksom för att informera eleverna om deras rättigheter i förhållande till hedersnormer, skriver Marika Rindborg Holmgren.

Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor. Det är också en tid som inte innebär frihet och framtidstro för alla, särskilt inte för de flickor som förs ur landet för att giftas bort med en, oftast, äldre man i ett land där hon inte längre får vara barn.

Enligt en kartläggning, gjord av Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck vid länsstyrelsen i Östergötland (NCH) förra året, uppger de svarande kommunerna att de har vetskap om sammanlagt 159 personer som fördes bort i en hederskontext under 2022. Att leva i en hederskontext innebär att det finns förväntningar och krav på att familjens eller släktens intressen sätts framför de egna. Val av partner är till exempel många gånger inte en individs eget val utan en angelägenhet för familjen eller ett större kollektiv.

Drygt hälften av Sveriges kommuner besvarade enkäten och av dessa har drygt 20 procent kännedom om bortförda personer. På grund av det stora mörkertalet går det inte att dra några slutsatser om det totala antalet bortförda personer under 2022 utifrån kartläggningen, eller om gruppen har ökat eller minskat sedan den förra kartläggningen 2019 som visade på 199 bortförda. Det faktiska antalet bortförda personer är sannolikt högre än vad siffrorna från NCH visar.

Majoriteten av dem som förs bort mot sin vilja är flickor som gifts bort i ett land som föräldrarna har anknytning till.

—  Marika Rindborg Holmgren

Majoriteten av dem som förs bort mot sin vilja är flickor som gifts bort i ett land som föräldrarna har anknytning till. Det går att stoppa och förhindra dessa bortföranden. Skolan ser ofta signaler långt innan det händer. Skolan spelar därför en särskilt viktig roll när det gäller att identifiera dem som riskerar att föras bort liksom för att informera eleverna om deras rättigheter i förhållande till hedersnormer.

Zonta International arbetar med att förhindra barn- och tvångsäktenskap genom att finansiera projekt i samarbete med FN men även genom lokal påverkan. Att själv få bestämma vem man vill leva med ska vara en självklarhet för alla. Därför har Zonta International i Sverige kontaktat skolor och socialförvaltningar i landet för att undersöka hur kunskapen och beredskapen är för att skydda dessa utsatta flickor. Vår undersökning är inte heltäckande och flera som vi kontaktade har inte svarat. Men de som svarade uppger att de har tydliga rutiner kring hur de ska anmäla oro till socialtjänsten och hur de sedan hanterar ärendena. Flera uppgav också att de utbildar medarbetarna kontinuerligt i dessa frågor. Trots detta vet vi att många flickor i samband med sommarlovet ändå förs utomlands för att giftas bort.

Landets socialtjänster har också ett stort ansvar. De kan utfärda utreseförbud vid akuta fall då en flicka misstänks vara i fara. Enligt NCH saknar en majoritet av de socialförvaltningar som besvarade enkäterna 2019 och 2022 rutiner för att hantera misstänkta bortföranden trots socialtjänstens lagstadgade ansvar att utan dröjsmål utreda barns behov av skydd och andra insatser.

Kunskap, rutiner och beredskap ska och måste finnas i alla skolor och på alla socialtjänstkontor. Vi i Zonta uppmanar därför alla landets kommuner att vara vaksamma och vid behov agera snabbt nu när sommaren, den farligaste tiden på året för många flickor, närmar sig. Det måste råda nolltolerans på detta område.

Fler artiklar för dig