Debatt

Lämna kyrkan åt kristendomen, politiker!

KYRKOPOLITIK. I få andra länder har man accepterat idén att kyrkan, snarare än att styras av personer som har kyrkans bästa för ögonen, leds av politikers egna ideologier, Albin Huitfeldt, Ture Sandberg och Theo Milos, Muf.

Nästa år står Svenska kyrkan inför ett avgörande kyrkoval. Inte ens var femte väljare röstade senast, vilket pekar på ett bristande engagemang. Det är hög tid att kyrkan blir en oberoende kraft för tro och gemenskap i samhället, befriad från politikers egenintressen. Avskaffa partipolitiken och låt kyrkan återfå sitt andliga fokus, fri från sekulära dogmer.

För 24 år sedan skildes stat och kyrka åt, men trots detta har partipolitiken ett fortsatt stort inflytande över Svenska kyrkan. Detta system är internationellt sett mycket unikt. I få andra länder har man accepterat idén att kyrkan, snarare än att styras av personer som har kyrkans bästa för ögonen, leds av politikers egna ideologier.

Vi lever i dag i ett liberalt, öppet och pluralistiskt samhälle med många trossamfund och etablerad religionsfrihet. Det är därför svårt att motivera varför kyrkan ska styras enligt icke-religiösa världsliga politiska principer.

Svenska kyrkan behöver förändras i grunden, för att på bästa sätt fullfölja sitt så viktiga uppdrag.

—  Albin Huitfeldt, Ture Sandberg och Theo Milos

Blandningen mellan sekulär politik och kyrka är skadlig för kyrkan och därtill för sina medlemmar! Kyrkans arbete bör alltid grunda sig i kristen teologi och värdegrund, inte utgöra en plattform för partipolitiskt käbbel.

Vi lever i dag i en mycket orolig tid med en oviss framtid. Det är därför inte heller konstigt att den psykiska ohälsan ökat så kraftigt, speciellt bland unga. Mobbning och press skapat via sociala medier och ofrivillig ensamhet är andra vanliga förklaringar till varför så många drabbats av försämrat mentalt välmående. Det verkar som om människor har allt svårare att finna mening och trygghet i en alltmer föränderlig värld.

I en sådan verklighet är det fria civilsamhället, av vilket Svenska kyrkan är en stor del, en motståndskraft som skapar sammanhållning, tro och mening. Dessa faktorer understryker behovet av att befria Svenska kyrkan från partipolitik, för att den åter ska få fokusera på dess andliga uppdrag och stödja människors inre välbefinnande.

Svenska kyrkan har en dyster utveckling: lågt deltagande i kyrkovalen och stagnerande medlemssiffror. Samtidigt har denna institution blivit alltmer politiserad. Om den trenden fortsätter ser kyrkans framtid mörk ut.

Svenska kyrkan behöver förändras i grunden, för att på bästa sätt fullfölja sitt så viktiga uppdrag som i högsta grad bör ses som samhällsnytta. Politiken har många viktiga ansvar i ett samhälle, så låt politikerna se till dem och lämna kyrkan åt kristendomen.

Fler artiklar för dig