Debatt

Jesus måste gråta över detta ”Jerusalem” som USA är

Ernst Wigforss (S) var kristen och ville skapa ett rättfärdigt samhälle. Både Sverige och USA behöver nya kristna i hans efterföljd, skriver Evert Svensson.

Det ord som är mest frekvent i den Heliga skrift är ordet rättfärdighet. Främst framgår kravet på en ny tid i bönen Vår Fader.

Utrikespolitiska institutet i Stockholm konstaterar i en rapport att USA är världens rikaste stat men med en mycket dåligt utbyggd socialpolitik. USA har troligen världens mest kristna befolkning. Kyrkorna ligger tätt, och ingen kan bli president i Amerika utan att ha någon fot i ett trossamfund. Evangelikala kristna utgör ungefär 25 procent av befolkningen. Vid presidentvalet 2020 röstade 83 procent av dessa på Donald Trump. Och vi kan vara säkra på att han har förankrat sitt stöd även i år bland dessa kristna.

Men om nu kristendomen står för rättfärdighet skulle man kunna tro att USA hade en väl utbyggd solidaritet bland sina invånare – sjukvård, pensioner, familjestöd etcetera. Men så är det inte. De evangelikala sviker lagstiftningsmässigt de fattiga. Det är den stora paradoxen med USA. Jesus måste gråta över detta ”Jerusalem”.

Sverige, å andra sidan, är enligt en berömd värderingskarta ett av de mest sekulariserade länderna i världen. Samtidigt visar internationell statistik (Human Development Index) att Sverige tillhör världens främsta välfärdsstater.

Om nu kristendomen står för rättfärdighet skulle man kunna tro att USA hade en väl utbyggd solidaritet bland sina invånare – sjukvård, pensioner, familjestöd etcetera. Men så är det inte.

—  Evert Svensson

Vad beror då denna skillnad mellan länderna på? Professor Joel Halldorf är något väsentligt på spåret när han menar att i Sverige är staten vår vän – vi är staten – medan staten i Amerika mer eller mindre är människans fiende, utom på det militära området.

En viktig politisk arkitekt bakom den svenska politiken var Ernst Wigforss, socialdemokratisk finansminister 1932–1949. Av särskilt intresse i vårt sammanhang är hans uppväxt och fortsatta kristna tro. Familjen tillhörde Halmstads missionsförsamling. Sin politiskt radikala uppfattning fick han i Lund under sina studier där, som medlem i studentföreningen DYG (Den Yngre Gubben, där också socialdemokrater som Östen Undén och Tage Erlander var med).

Ernst Wigforss var alltså kristen och ville enligt historikern Henrik Arnstad skapa ett rättfärdigt samhälle. Gud var en garant för rättvisa, jämlikhet och alla människors lika värde, menade Wigforss. På den väg som Ernst Wigforss stakade ut fortsatte socialdemokratin med att forma det svenska samhället. Sin tro bevarade han ända till sin död.

Sverige håller nu dessvärre på att amerikaniseras, inte bara inom det militära området utan även socialt. Därför skulle såväl USA som Sverige i dag behöva nya kristna i Wigforss efterföljd.

Fler artiklar för dig