Debatt

Har vi kristna helt gett upp i fråga om skyddet av de ofödda?

ABORT. Ingen ser abort som något positivt i sig, så samarbete för att minska aborttalen borde vara en självklarhet, skriver Per Kronlid.

I årets EU-val gick Moderaterna hårt ut om stöd för aborträtten. Och alla åtta riksdagspartier vill grundlagsskydda aborträtten fram till nuvarande svenska tidsgränser. De flesta kristna röstar på dessa partier. Har vi som kristna i Sverige helt gett upp om att kunna påverka för att få ner Sveriges höga aborttal?

Vi lever mitt i en katastrof av gigantiska mått, med alla dessa minsta och försvarslösa som inte får chansen att leva det liv Gud tänkt för dem. Och Gud är tydlig i sitt ord om att varje påbörjat människoliv är en fullvärdig människa med evighetsvärde, och därmed borde ha alla mänskliga rättigheter (Luk 1:41-44; Ps 139:15-16; Jes 49:1). Vi som låtit deras liv avslutas har en skuld i det.

I samband med valet 2022 var abortfrågan med i åtminstone en tidnings valkompass, trots det breda stödet för nuvarande abortlagstiftning. Jag kontaktade då en av konstruktörerna om orsaken till att ha med frågan. Han svarade: ”Att vi har med frågan i vår arsenal beror på nyhetsvärdet. Se på utvecklingen i USA. Kan samma ske här? Kan det bli en valfråga?”

Han ansåg att det skulle kunna bli ändring även i Sverige. I politiken kan åsikter ändras snabbt. Det är ju rädslan för det som gör att riksdagspartierna vill försvåra lagändring genom att grundlagsfästa aborträtten.

Den största gruppen som vill begränsa aborterna är faktiskt icke-kristna.

—  Per Kronlid

Simon Holst, pastor i Bet:L, Skövde, konstaterar i en gästkrönika i Dagen (29/7) att ”det är en outtalad regel i vårt land att inte tala kritiskt om abort.” I sin blogg skrev Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, 2013 om den vitt diskuterade ”åsiktskorridoren” dock att SOM-institutets enkäter visar att ungefär var sjunde väljare tycker det är ett bra eller mycket bra förslag att begränsa aborträtten.

I mina egna opublicerade analyser av SOM-institutets material från 2015 visar det sig oväntat att det faktiskt är ungefär hälften av dessa abortkritiska som är icke-bedjare, en fjärdedel ber sällan, och bara var fjärde ber ofta. Av detta kan vi sluta oss till att den största gruppen som vill begränsa aborterna troligen är icke-religiösa. Och bland de abortkritiska överväger kvinnor. Ungefär hälften av de abortrestriktiva röstar med Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Som kristna behöver vi aldrig skämmas över att stå upp för människans rätt till liv från befruktningen. Det är allvarligt när Sverige som stat och vi som folk sviker de ofödda.

Så ge inte upp! Vi kan faktiskt rösta för den ofödda människans rätt till liv. Vi kan ha en vision för framtiden med lagskydd för det ofödda barnet. Vi kan vara med om att bilda opinion både politiskt och via ideella organisationer. Även om rädslan för lagändringar i Sverige är överdriven, eftersom chansen att vända en så bred opinion alldeles uppenbart är liten på kort sikt, finns det på längre sikt goda möjligheter att förändra opinionen.

På vägen dit kan vi göra mycket för att bidra till att det blir färre aborter redan nu. Vi kan underlätta ekonomiskt för att föda. Och vi kan införa fler reflekterande prövningssteg innan man får göra abort, så som i Finland och Tyskland, där abortandelen är hälften så stor som i Sverige. Hela tiden med syftet att det ska göras så få aborter som möjligt, med målsättningen noll.

På det personliga planet bör vi göra allt vi kan för att stödja den som valt att föda trots familjens och andras påverkan att göra abort. I en amerikansk studie från 2023 uppgav 61 procent av de svarande kvinnorna att de upplevt någon form av press till att göra abort, antingen från personer omkring dem, utifrån oro för sin ekonomi eller utifrån andra omständigheter.

Som stat har Sverige överlåtit till den enskilda att besluta om abort, och erbjuder att utföra det på våra sjukhus. Dock inte från vecka 22 i graviditeten då staten ger skydd till barnet. Hittills har ungefär en och en halv miljon ofödda liv avslutats genom abort sen nuvarande abortlag infördes 1975. Vi tar för givet att en mänsklig stat ger lagskydd för människan, och det är då helt naturligt att det ska gälla ända från befruktningen. Allt annat är fel.

I Kristna värdepartiet gläder vi oss över en 144-procentig ökning detta val jämför med förra EU-valet, med 3896 röster. Vi som ungt parti får själva betala och sköta distributionen av valsedlar, till skillnad från de gamla partierna (enprocentsregeln). Vi är det enda svenska partiet som vill påverka i en livsbejakande riktning bort från aborter. Vi vill se en förändring där även oplanerade barn välkomnas. Där barn blir viktigare än ekonomi och karriär.

Ingen ser abort som något positivt i sig, så samarbete för att minska aborttalen borde vara en självklarhet. Många ångrar sin abort, bland dem vänner till mig, och bär på trauman efter barnet ”som togs bort”. Där kan vi som enskilda och kyrkor erbjuda vår hjälp och Guds förlåtelse. Vi kan hjälpas åt att förebygga att fler ska behöva ångra sig.

Vi som medmänniskor är satta att skydda de svaga och försvarslösa. Många bland oss ber för vårt land och folk. Sen går vi ändå och röstar för partier som stöder inte vill skydda de ofödda. Det behöver bli ett slut på det – för vårt lands skull.

Fler artiklar för dig