Debatt

Har vi missat ordet från Jesus om lärjungaskap?

BIBELLÄSNING. När vi läser Guds ord tillsammans, både som en familj och individuellt, är det som att befria livets källa av visdom och styrka, skriver Patrik Sandberg.

Nu startar höstens alla möten i våra kyrkor och agendorna blir snabbt fulla igen. I en tid där sekularisering och individualism präglar vårt samhälle, ställs frågan: Har vi missat den centrala kallelsen från Jesus att vara och göra lärjungar? Som kristna har vi ett ansvar, inte bara gentemot oss själva, utan också gentemot våra familjer och samhällen. Hemmet är en viktig plats där lärjungaskap kan förverkligas, men siffrorna är nedslående. Enligt en rapport i Dagen läser endast 7 procent av kristna män och 13 procent av kristna kvinnor regelbundet Bibeln i Sverige. Detta visar på en alarmerande brist på andlig näring, som påverkar både vår personliga tro och våra relationer med andra.

Vikten av bibelläsning och bön i hemmet är fundamental. Bibelläsning, bön och lovsång är grundstenar i ett kristet hem. Dessa praktiker är inte bara ritualer; de skapar en atmosfär av tillbedjan och gemenskap som hjälper familjemedlemmar att växa i sin tro. När vi läser Guds ord tillsammans, både som en familj och individuellt, är det som att befria livets källa av visdom och styrka. Bön är en direkt kanal till Gud, där vi kan dela våra rädslor, glädjeämnen och bekymmer.

Men lärjungaskapet är inte utan sina utmaningar. Tiden är en bristvara, och våra liv är fyllda av distraktioner. Många känner sig otrygga och osäkra i att dela sin tro med omgivningen. För att övervinna dessa hinder behöver vi skapa en högre väg för våra hem, barn och familjemedlemmar.

Fem uppmuntrande punkter för en vändning:

  • Sätt upp gemensamma mål: Bestäm att läsa ett kapitel ur Bibeln tillsammans varje vecka. Gör det till en familjeaktivitet.
  • Skapa en bönestund: Avsätt en specifik tid varje dag för bön som inkluderar hela familjen, kompisar. Det kan vara före kvällsmaten eller vid läggdags.
  • Praktisera lovsång i hemmet: Spela och lyssna på kristen musik och sjung tillsammans. Detta kan skapa en atmosfär av glädje och tillbedjan.
  • Dela det som Gud gör: Var öppna med era egna erfarenheter av tro och dela hur Guds ord påverkar ert liv. Skapa en kultur av samtal kring tro.

Dela evangeliet. Engagera er i era grannar, lär känna deras namn och gör olika aktiviteter, bjud in grannar till gemensamma sammankomster. Att praktisera tron i vardagen. Vi behöver se hem fulla av hopp som sprider hopp.

Genom att ta små steg i rätt riktning kan vi återupptäckta och omfamna lärjungaskapet i våra hem. Låt oss inte förlora denna viktiga kallelse att ge hopp, men det börjar med mötet med Jesus!


Fler artiklar för dig