Debatt

Krackelerar den världsordning Sverige varit med om att bygga?

ISRAEL/PALESTINA. Det finns inget försvar för de brott den israeliska armén utför genom kriget i Gaza, inte heller för Hamas terrorangrepp och gisslantagande av israeler, skriver tre tidigare Mellanösternsekreterare för Svenska kyrkans internationella arbete.

Sverige var en gång i tiden med och skapade FN för att främja det goda i världen och samarbeta mot förtryck, brott mot mänskliga rättigheter, angreppskrig och folkmord. Den svaga nationen, men även den svaga och utsatta enskilda människan, skulle få ett skydd av gemensamt beslutade lagar och konventioner genom det internationella organet FN och dess institutioner.

Vi vet alla att det många gånger inte har fungerat, men tron på att denna ordning ändå är mänsklighetens möjlighet till ett gott gemensamt liv har varit bärande, i alla fall hos de flesta svenskar och nordbor, kanske till följd av att FN:s två första generalsekreterare var norrmannen Trygve Lie och svensken Dag Hammarskjöld. Den senaste tiden har sprickorna i denna ordning blivit tydligare. Tror vi fortfarande på denna ordning?

Sydafrika visar att de tror på International Court of Justice som försvar för de svaga i en konflikt när de bad ICJ verka för ett slut på Israels övergrepp på civila i Gaza. Studentprotesterna mot Israels krigsbrott i Gaza som vi ser på universitet runt om i världen är en reaktion mot den ”vuxna världens” dubbelmoral.

Vi är många som anser att det inte finns försvar för de brott mot mänskligheten den israeliska armén utför genom kriget i Gaza, liksom det inte finns något försvar för Hamas terrorangrepp och gisslantagande av israeler eller för bosättares våld mot palestinska enskilda, familjer, städer och byar på Västbanken. Därför finns och behövs den världsordning med internationella domstolar som Sverige varit med om att skapa.

Karim Khan är åklagare i ICC, den Haag-baserade oberoende domstol som skapats genom FN för att ha möjlighet att lagföra regeringsföreträdare och andra individer för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Den 20 maj begärde Khan en arresteringsorder för krigsbrott och brott mot mänskligheten av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, liksom för bland andra Hamas högsta ledare Yahya Sinwar.

Krig och orättfärdiga strukturer i form av ockupation och dess följder kräver en rätts- och världsordning, där Sverige verkar för att alla överallt ska vara lika inför lagen.

—  Debattörerna

Brotten ska ha begåtts under det senaste kriget i Gaza, som började med Hamas terrorattack den sjunde oktober 2023. Ett beslut av domstolen enligt åklagarens begäran innebär att alla länder som anslutit sig till att följa ICC, däribland Sverige och de flesta europeiska länder, ska arrestera Netanyahu när han befinner sig inom dessa länders jurisdiktion. Israel, Ryssland och USA är inte anslutna till ICC.

I Haaretz den 12 juli skriver Ehud Olmert, en av Israels tidigare premiärministrar, varnande om sin förväntan att Netanyahu sannolikt kommer lagföras av ICC även för de brott som pågår mot palestinier på den ockuperade Västbanken.

”Hämnd är inget arbetsprogram”, säger den israeliske generalen Amal Assad i kritik mot sin regering, enligt Nathan Shachar i DN (29 juli) och konstaterar också: ”Vi är en fårskock utan herde, utan ledare. Vad hjälper det att bomba om man varken har något mål eller någon plan?”. Detta sagt i sammanhanget efter bomberna från Hizbollah i Libanon, som dödade 12 barn i det av Israel annekterade Golan.

General Assad har en annan uppfattning än den israeliska regeringen om hur svaren ska vara på angrepp från Hizbollah och Hamas. Politiska analytiker ifrågasätter dödandet av Hamas högste politiska ledare Ismail Haniya under hans besök i Iran, för dess möjliga konsekvenser av ett utökat krig. Förhoppningsvis blir det en förhandlingslösning.

DN:s Mellanösternkorrespondent Emma Bouvin skrev i DN den 2/8 att ”Det går inte att få grepp om det här kriget. […] Om världen inte lyckas sätta stopp för detta – nu – så kommer barn fortsätta att dö när de spelar fotboll eller när de ser på TV i sina hem.”

Med anledning av allt detta riktar vi oss till statsminister Ulf Kristersson, utrikesminister Tobias Billström och ärkebiskop Martin Modéus:

Krig och orättfärdiga strukturer i form av ockupation och dess följder kräver en rätts- och världsordning, där Sverige verkar för att alla överallt ska vara lika inför lagen. I DN den 31 juli skrev fem experter i folkrätt och internationell rätt om Sveriges ansvar att upprätthålla denna ordning. Världen saknar ledare som likt Sydafrikas dåvarande president Mandela och ärkebiskop Tutu arbetade för att försonas med fienden för att skapa en framtid tillsammans utan apartheid.

Sverige stödjer officiellt en världsordning med internationella domstolar för att lagföra enskildas och regeringsföreträdares brott mot mänskligheten. Då det är en existentiell fråga både ur ett politiskt och ett moraliskt perspektiv behöver våra ledande regeringsföreträdare och ärkebiskopen tydligare och ihärdigare än hittills bilda opinion och visa sitt stöd för en världsordning där ICC och ICJ ger skydd och rättvisa åt den svaga parten.

Regeringen behöver göra det genom EU och FN, och Svenska kyrkan genom ekumeniska organ i Sverige, i Lutherska världsförbundet och i Kyrkornas världsråd. Detta för att rädda den världsordning som krackelerar då makthavarna i USA, Ryssland, Israel, Hamas och Iran i praktiken ignorerar den!

I morgon 6/10 publicerar Dagen en replik av Tomas Dixon.

Fler artiklar för dig