Debatt

Psalmer kan försinka sekulariseringen

PSALMER. Därför är det så viktigt att de nya psalmer som väljs ut och ska ingå i en reviderad psalmbok har en klar och tydlig teologi, förankrad i bibeltexten, skriver Christian Braw.

Den Svenska psalmboken är vårt språks viktigaste litterära text. Det finns ingen annan skönlitteratur på svenska som använts så ofta, så upprepat och så uthålligt i så vida kretsar som just psalmboken. Därför är arbetet med en revision av psalmboken något som berör alla med svenska som modersmål.

Psalmen i Svenska kyrkans sammanhang är något mycket bestämt. Den är ett uttryck för kyrkans bekännelse, enklast uttryckt för trosbekännelsen. En psalm ska kunna sjungas av flera tillsammans och den ska passa i en gudstjänst. Den som vill veta vad som är Svenska kyrkans tro ska kunna gå till psalmboken och finna svaret där.

Att kyrkans tro fick poetisk och musikalisk form har också varit en motkraft som hindrat eller försinkat sekulariseringen. Även där budskapet om Jesus har bleknat i predikostolar och församlingsblad kan församlingen med glädje sjunga Jesus för världen givit sitt liv (Svenska psalmboken 45).

Också där biblarna ligger stängda i församlingshemmen, sjunger människor med inlevelse: Lär mig då att vila tryggt och stilla /blott vid dina löften, Herre kär ... (Svenska psalmboken 249.3). Och konfirmander stämmer med glädje in i lovsången: Han har öppnat pärleporten ...(Svenska psalmboken 235) även om konfirmandboken knappt nämner himmelen. Psalmen påverkar oss. Den formar vår tro.

En psalmbok ska vara hållbar, och det hållbara är det centrala i kristen tro.

—  Christian Braw

Just nu pågår ett arbete med att revidera den Svenska psalmboken. Det finns alltid nya djup att pejla i den kristna tron, nya ord som väntar på att bli använda. Det finns mer att säga om Jesus. Psalm och gudstjänst hör samman och gudstjänst är ord och ton som talas och sjungs till Gud och inför Gud – den förste mottagaren av gudstjänsten. Det ligger i själva ordet: Guds-tjänst.

Därför är det så viktigt att de nya psalmer som väljs ut och ska ingå i en reviderad psalmbok har en klar och tydlig teologi, förankrad i bibeltexten. Det är så vi får hållbara psalmer som håller att sjungas, också på cancerkliniken.

En psalmbok ska hålla i 50 år. Det som är aktuellt och viktigt i dag kommer att vara överspelat redan om tjugo år. Vill man lyfta in det aktuella i en gudstjänst får man göra det på andra sätt. En psalmbok ska vara hållbar, och det hållbara är det centrala i kristen tro.

Prästen Anders Frostenson gav en fin formulering: Dogmat och den bibliska grunden. Dogmat har vi i trosbekännelsen. Här finns nu två val – antingen en psalmbok med snabbt åldrade inslag eller en psalmbok med hållbara inslag.

Fler artiklar för dig