Debatt

Viktigt samtal om ”Det finns hopp”-kampanjerna

Kommentar av Dagens redaktionschef Rickard Ringqvist.

Det är en uppfriskande och framåtsyftande debatt som inletts efter Dagens uppföljning av ”Det finns hopp”-kampanjen. Dagen vill verka i skärningspunkten mellan kyrka och samhälle och alla de initiativ som Sam Wohlin nämner i sin debattartikel – som kampanjer, Alphakurser, konfirmation, diakoni och mission – är en stor del av Dagens bevakningsområde. “Det finns hopp”-kampanjen är inget undantag.

Dagen har rapporterat från flera av dessa möten och lyft fram positiv respons från församlingar, deltagare och medverkande. Därför såg vi det som naturligt och journalistiskt intressant att även följa upp vad som hänt sedan de första “Det finns hopp”-mötena och lyssna till hur församlingarna som stod bakom kampanjen reflekterar över satsningen i dag. Självklart hade det varit glädjande om församlingarna hade fått ett stort antal nya medlemmar, men när pastorerna upplever en annan bild så måste den också få framgå.

Dock är inte nya medlemmar den enda frukten av en sådan här kampanj. Det finns många andra positiva effekter, vilket pastorerna i artikeln är inne på.

Sam Wohlin menar att Dagens artikel saknar djup eftersom den utgick från en kampanj som ägde rum “precis före pandemin”. Problematiken kring pandemin är också något som återkommer i svaren från de intervjuade församlingarna – det var en utmanande tid. Låt oss också följa upp de andra “Det finns hopp”-satsningarna när det gått en tid.

Utåtriktade arbeten är viktiga. Starka vittnesbörd likaså. Dagen kommer fortsätta lyfta båda dessa delar i vår journalistik. Vi kommer även att fortsätta samtalet om hur församlingarna ser på frukten av olika kampanjer. Kanske vi alla blir lite klokare längs vägen? Det tjänar både vi och Guds rike på.

Fler artiklar för dig