Debatt

Fortsätt inte stödja Israels närvaro på ockuperad mark

ISRAEL-PALESTINA. Det är skillnad på att ge stöd till Israel som land och stöd till pågående folkrättsbrott, skriver Bo Forsberg, Sune Fahlgren och Inger Jonasson i en replik.

Den 31 juli intogs en palestinsk familjs hem av israeliska bosättare som handgripligen vräkte familjen och tömde hemmet på ägodelar. Det som drabbat otaliga palestinier på Västbanken drabbade nu den kristna palestinska familjen Kisiya i al-Makhrour, en av de sista kristna byarna utanför Betlehem.

De som ligger bakom familjens öde är KKL-JNF, Keren Kayemet LeYisrael – Judiska nationalfonden, en organisation med stöd i Sverige. Nu kämpar familjen tillsammans med aktivister – kristna, judar och muslimer tillsammans – för att få komma hem igen.

Göran Rask, Kjell Jonasson och Gustaf Ödquist skriver i en debattartikel att Sverige måste stå upp för folkrätten i det pågående Gazakriget genom att aktivt stödja Internationella brottmålsdomstolen (ICC) och Internationella domstolen (ICJ).

I en replik vänder sig Tomas Dixon mot detta och hävdar därtill att någon ockupation inte skulle råda på Västbanken. Att denna hållning är folkrättsligt ytterst perifer klargjordes av Internationella domstolen i sitt tunga yttrande om Israels närvaro i palestinskt område från den 19 juli. Den fastslår att de israeliska bosättningarna är olagliga, att Israel har annekterat stora delar av Västbanken och att Israels fortsatta närvaro på Västbanken är olaglig.

Det går inte att stötta en organisation på ett håll och samtidigt vara tyst kring samma organisations verksamhet som strider mot internationell rätt.

—  Bo Forsberg, Sune Fahlgren och Inger Jonasson

Domstolen finner även att Israels åtskillnad mellan palestiniers och israelers rättigheter på Västbanken bryter mot rasdiskrimineringskonventionens artikel om rassegregering och apartheid. Yttrandet, som fått stöd av EU, fastslår alla länders ansvar att inte stödja Israels närvaro på ockuperad mark. Detta visar återigen vikten av att inget stöd ges till bosättningsaktörer på Västbanken.

Den mänskliga kostnaden av bosättningarnas utbredning gjorde sig återigen påmind när bosättare vräkte familjen Kisiya från sitt hem. Militären beordrade då alla att lämna området, men lät bosättarna stanna kvar. Redan 2019 rev israeliska myndigheter samma familjs restaurang och hem. Familjen räddade det kors som satt på husets fasad innan det jämnades med marken.

Vi har sett en video som fångade stunden då en familjemedlem med korset i famnen ber förtvivlat om jungfru Marias skydd över alla – ”kristna, muslimer såväl som israeler” – samtidigt som hans hem och inkomst förstörs.

De som drivit rättsprocessen för att vräka familjen är KKL-JNF. Organisationen grundades för 120 år sedan för att hjälpa etableringen av en stat för judar, men har på senare år allt tydligare agerat för fördrivning av palestinier och expanderade bosättningar på Västbanken. Arbetet för att vräka familjen Kisiya är ett steg i att bidra till en olaglig bosättarutpost och utöka den närliggande bosättningen med en mycket stor nybyggnation som kommer att ytterligare isolera Betlehem.

I rättsfallet har KKL-JNF använt samma advokat som används av bosättarorganisationerna Regavim, som grundades av den kontroversielle högerpolitikern Bezalel Smotrich, och Amana, som har satts under sanktioner av Kanada.

Tillsammans med Regavim har ett dotterbolag till KKL-JNF tidigare drivit rättsfall mot en palestinsk by, och kopplas även till vräkningar av palestinska familjer i Silwan i östra Jerusalem och köp av mark på Västbanken för hundratals miljoner kronor för byggandet av bosättningar, som enligt EU och FNs säkerhetsråd strider mot folkrätten. KKL-JNFs metoder kan därmed inte anses skilja sig från andra bosättarorganisationers.

Medan den svenska vänorganisationen beskriver att de inte samlar in pengar till projekt på Västbanken, bedriver KKL Sverige insamling till KKL-JNF som organisation. De bedriver även påverkansarbete för organisationen i stort.

Men det går inte att stötta en organisation på ett håll och samtidigt vara tyst kring samma organisations verksamhet som strider mot internationell rätt. KKL-JNF har även stöd bland kristdemokrater i riksdagen. I augusti 2023 reste tio riksdagsledamöter till Israel tillsammans med KKL Sverige och uttryckte sitt stöd för KKL-JNFs arbete.

Trots att KD uppmärksammats på KKLs bosättarverksamhet, som bidrar till folkrättsbrott, har partiet inte tagit avstånd från eller kritiserat organisationens verksamhet.

Ett stort engagemang för KKL-JNF bland KD:s toppolitiker förpliktigar. KKL Sverige såväl som de kristdemokrater som reste med KKL behöver därför redovisa följande:

  1. Hur arbetar man för att akut förhindra vräkningen av den kristna palestinska familjen utanför Betlehem, som KKL-JNF ligger bakom?
  2. Hur arbetar man för att förmå KKL-JNF att upphöra med sina köp av mark på Västbanken och vräkningar av palestinska familjer?
  3. Var går den röda linjen i frågan om att fortsatt ge stöd till en organisation som tydligt bryter mot internationell rätt?

De israeliska bosättningarna är inte bara ett hinder i en framtida fredsprocess genom att förhindra ett sammanhängande palestinskt område, de fråntar här och nu palestinska familjers grundläggande rätt till ägande, näringsidkande och trygghet. Likt för den kristna familjen i al-Makhrour bär varje rivet hem till förmån för expanderande bosättningar på en tragisk berättelse ovärdig även indirekt stöd från KKL Sverige eller Kristdemokraterna.

Det är dags för svenska vänner till KKL-JNF att i handling stå upp mot bosättningarna, för folkrätten och mänskliga rättigheter. Att visa att det är skillnad på att ge stöd till Israel som land och stöd till pågående folkrättsbrott.

Fotnot: Kristdemokraterna inkommer med replik inom några dagar.

Fler artiklar för dig