Debatt

Sammangaddade skurkstater har lyckats få FN att regelmässigt fördöma Israel

ISRAEL-PALESTINA. Det är en osanning att KKL skulle ha fördrivit palestinier och expanderat bosättningar på Västbanken, skriver Max Federmann och Ruben Agnarsson i en replik.

Bo Forsberg, Sune Fahlgren och Inger Jonasson ger stor uppmärksamhet åt en hustvist i al-Makhrour som ligger i område C på Västbanken som, enligt Osloavtalet, är under israelisk civil och militär kontroll. De redovisar inte att familjen vräktes eftersom marken där familjen – utan laglig rätt eller tillstånd byggt sin bostad – tillhör Keren Kajemet LeIsrael (KKL). Marken köptes av KKL för många år sedan. I enlighet med ett domstolsutslag genomfördes därför en vräkning av israelisk polis.

KKL betalar inte några israeliska medborgare att vakta marken och KKL finansierar inga bosättningar i området. KKL har inte köpt mark på Västbanken de senaste åren. Det är en osanning att KKL skulle ha fördrivit palestinier och expanderat bosättningar på Västbanken.

Forsberg, Fahlgren och Jonasson skriver att de israeliska bosättningarna och Israels fortsatta närvaro på Västbanken är olaglig. Är de medvetna om att det finns många palestinier som menar att dessa områden bör rensas etniskt från judar? Det gör debattörernas argumentation väldigt magstark. Detta har redan skett i Gaza, Syrien, Algeriet, Irak och andra länder i arabvärlden där den judiska befolkningen efter 1948 jagades iväg efter att ha levt där i tusentals år.

Samtidigt, i många av de kringliggande arabstaterna, förtrycks minoriteter, däribland kristna. Hur många kristna finns det i Gaza? På Västbanken? År 1950 var 86 procent av invånarna i Betlehem med omnejd – där al-Makhrour ligger – kristna. I dag har den andelen sjunkit till fem procent. Varför?

När islamister i Hamas, Hizbollah, Islamiska jihad, Iran, Syrien, Turkiet och i andra muslimländer talar om ockupation syftar de på Israels blotta existens.

I Syrien, till exempel, har president Bashar al-Assad koncentrat makten samt begränsat de mänskliga rättigheterna i landet under inbördeskriget som inleddes 2011. Över 80 000 personer som förknippats med protesterna och oppositionen i Syrien har försvunnit. Över tolv miljoner människor har drivits på flykt och över 500 000 människor dödats.

Under tiden som Assad har befäst sin diktatur har Israel haft sju (!) demokratiska och fria val där närmare två miljoner israeliska araber har rösträtt. Enligt FN-organet OHCHR har Assads styrkor begått brott mot mänskligheten och krigsbrott som innefattar massaker, kidnappningar, tortyr, våldtäkt, mord på civila och användning av kemiska vapen.

Dessa är de verkliga skurkstaterna, där diktatorer inte skyr några som helst medel för att främja sina intressen. Många av dessa repressiva diktaturer gaddar sedan ihop sig och har lyckats få FN att regelmässigt fördöma Israel.

När islamister i Hamas, Hizbollah, Islamiska jihad, Iran, Syrien, Turkiet och i andra muslimländer talar om ockupation syftar de på Israels blotta existens. När PLO bildades 1964 ville man “befria” ett Israel som då saknade både Västbanken (som var ockuperat av Jordanien) och Gaza (som var ockuperat av Egypten).

För övrigt kan man inte hävda att Västbanken, i egentlig mening, är ockuperat, som debattörerna skriver. Ockupation sker när en stat ockuperar en annan stat. Västbanken intogs av israeliska styrkor i juni 1967 efter att Jordanien hade kontrollerat området sedan britterna dragit sig tillbaka från Palestina-mandatet.

Västbanken har aldrig varit ett eget land, Palestina som stat har inte funnits tidigare i historien och Jerusalem har ända sedan kung Davids tid aldrig varit en huvudstad i någon nation förutom i den judiska staten. På Jesu tid hette Västbanken Judéen och Samarien. Västbanken är ett nytt begrepp som bara har existerat de senaste 50 åren.

I 123 år har KKL byggt det judiska samhället i det som i dag är Israels hjärtland. Sedan staten utropades 1948 är KKL en NGO – en icke-statlig, ideell organisation som arbetar med att förverkliga den förste premiärministern David Ben-Gurions visioner om ett grönt och välmående Israel. KKL är en del av Israels fundament och en av grundstenarna i staten Israel.

Just nu fokuserar KKL på en återuppbyggnad av Kibbutz Nir Oz, som totalförstördes vid Hamas massaker. Vid ett besök i Nir Oz i juni bevittnade vi hur Hamas systematiskt gått från hus till hus, mördat, våldtagit, plundrat och bränt upp husen samt tagit gisslan. Menar Forsberg, Fahlgren och Jonasson verkligen att svenska KKL-supportrar inte ska bidra till att denna plats byggs upp på nytt, så att människorna kan återvända för att bruka sina åkrar?

Fler artiklar för dig