Debatt

Få applåderar att Israel skyddar sitt eget folk

IRON DOME. Om Israel inte haft detta försvar hade de israeliska förlusterna gått att räkna i tiotusentals civila offer, skriver Bengt Klintenberg.

Jag sitter och funderar på Israels Iron dome, alltså landets raketförsvar som effektivt skjuter ner runt 90 procent av inkommande raketer och missiler. Det är ju fantastiskt eftersom det skyddar och försvarar Israels befolkning, men det gör också att omvärlden inte riktigt förstår vidden av deras motståndares krigföring.

Om Israel inte haft detta försvar hade de israeliska förlusterna gått att räkna i tiotusentals civila offer, kanske i nivå med de arabiska förlusterna i Gaza och Libanon. Hur hade omvärlden sett på kriget då?

Israel får väldigt hård kritik för dödsoffren i Gaza och Libanon men få applåderar att de skyddar sitt eget folk. Hamas i Gaza och Hizbollah i Libanon har startat kriget, de gör i princip inget för att skydda sina egna. När då en naiv omvärld räknar dödsoffer som någon sorts parameter över vem som är värst blir det ju helt fel.

Fler artiklar för dig