Debatt

Är du en som knyter näven i fickan?

Eva Skog: Värna ett samhälls- och debattklimat där motvalls åsikter får luftas.

En del väljer att tiga i ämnen där det lätt hettar till – ibland är det vist. Åtminstone att tänka ett varv innan man bensäkert uttalar sig. Men samtidigt är det så oerhört viktigt att vi inte tiger, att vi inte blir ett samhälle, en kyrka, en gemenskap som är tyst. Som ser problem men bara knyter näven i fickan. Och – lika viktigt – att de som har en röst och gärna brukar den inte använder den till att tysta, indirekt eller direkt, de som ”tänker fel”. Vad man riskerar bidra till då är en illusion av enhet, men vad man egentligen uppnått är en tystnadskultur.

Vi ska vara tacksamma för att vi har yttrandefrihet, att vi kan få provtänka högt och att det ryms många olika åsikter i vårt samhälle. Som debattredaktör har jag förmånen att ta del av många diametralt olika åsikter, och jag lär mig hela tiden. Av andras åsikter och erfarenheter växer vi, blir mer övertygade om vår sak eller kan utveckla vår egen förståelse med nya insikter och nyanser. Det är så viktigt att vi värnar ett samhälls- och debattklimat där motvalls åsikter får luftas och där var och som har något att dela också vågar göra det. Bara så kan vi bli klokare än vi varit förut.

Med dessa ord vill vi egentligen uppmana till en enda sak: Var inte tyst! Det finns så mycket som vi behöver samtala om. Ibland behöver vi provtänka ihop, om samhällsutveckling, generationsutmaningar, vad som är kyrkans svar på utmaningarna och problemen vi ser runt om oss. I Dagen välkomnar vi samtal om (ibland till och med bokstavligen) allt mellan himmel och jord, allt som återfinns i skärningspunkten mellan religion och samhälle.

I Dagen vill vi också ge utrymme för teologiska debatter – bibelfrågor engagerar många av er läsare, som i somras när flera debattörer delade tankar om vad som händer efter döden, eller om den andliga kampen som debatterades nyligen.

Vår ambition är att vara en god och bred plattform för samtal och debatt. Hur ser framtiden för Sveriges kristenhet ut? Vilken betydelse har samfunden för enskilda troende i dag? Hur är en god ledare? Finns det ”kristen politik”? Bör man som kristen förälder sätta sina barn i kristen friskola hellre än en ”vanlig” kommunal? Hur förnyar man en gammal kyrka så att nya människor kan hitta hem där?

Ovanstående är bara några exempel på frågor som kan behöva vända och vridas på, och andras erfarenheter och tankar bidra till vårt gemensamma bästa. Listan kan göras hur lång som helst! Vad ligger överst på ditt hjärta?

Var med och bidra. Dela med dig av din kunskap och dina åsikter. Mejla oss på debatt@dagen.se. Vi läser allt, har dessvärre inte möjlighet att publicera allt, men alla bidrag är välkomna!

Väl mött i Dagens debattspalter!

Fler artiklar för dig