Debatt

Guds kärlek inkluderar djuren

VEGETARIANISM. I en värld där vi strävar efter att efterlikna Guds kärlek bör vi ha en barmhärtig livsstil som inte skadar eller dödar djuren, skriver Linda Lindström och Jonas Norberg i en replik.

I en replik på en artikel av Jamie Blomerus om att Guds intention var att vi skulle äta vegetariskt argumenterar Mikael Billyson att Bibeln inte uppmanar oss att avstå från kött och betonar människans överordnade ställning över djuren. Men låt oss stanna upp och fråga oss: Vad säger Jesus om Guds kärlek och hur kan det påverka vår relation till djuren?

Billyson citerar Apostlagärningarna (10:9–16) där Petrus får synen att slakta och äta. Det är viktigt att förstå att detta handlar om rening av människor, inte om en moralisk uppmaning att äta djur. Jesus budskap handlar inte om att följa en yttre renhetslag utan att älska sin nästa, i djupet av hjärtat.

Att älska sin nästa handlar i sin förlängning också om djuren som Gud har skapat, var och en för sin egen skull, och som Gud älskar oändligt mycket. Jesus säger i Matteus 6:26: ”Se på himlens fåglar: de sår inte, de skördar inte och samlar inte i lador, och ändå föder er himmelske Fader dem.”

Här visar Jesus att Guds omsorg omfattar alla levande varelser. Om Gud bryr sig så mycket om fåglarna, hur mycket kärlek har han då inte till kor och grisar?

Vi tror att Gud är ljus och kärlek och har förmåga att älska varje levande skapelse på vårt klot. När vi ser det enorma lidandet inom djurindustrin, där varje djur får halsen avskuren, ser vi motbilden av paradiset. Precis som oss människor är kor, grisar, hönor och kycklingar känsliga varelser, som upplever glädje, sorg, gemenskap, kärlek, rädsla och smärta.

Djuren besitter sofistikerade sociala strukturer och ett nyansrikt känsloliv. Att förbise deras lidande strider mot den kärlek som utgör Guds innersta väsen. Det är otänkbart att en kärleksfull Gud skulle önska vår delaktighet i den grymma djurindustrin. En gudomlighet som inte tar avstånd från plågor och död kan knappast betraktas som god. Hur kan vi då rättfärdiga att vi låter våra kroppar, ämnade att vara heliga tempel för Guds ande, förvandlas till vilorum för slaktade djur?

I en värld där vi strävar efter att efterlikna Guds kärlek bör vi ha en barmhärtig livsstil som inte skadar eller dödar djuren. Det handlar inte om att förvränga Guds ord, utan att fullt ut förstå vad det innebär att vara barmhärtig, rättfärdig och kärleksfull – precis som Gud är.

Fler artiklar för dig