Debatt

Att tänka, och kanske tänka om, är inte en så dum sak

Debattredaktör Eva Skog: Dags att tränga lite djupare in i Bibeln och relationer

Ibland behöver man prova ett nytt grepp. Se vad som händer om man skruvar på några parametrar. Kan resultatet bli annorlunda?

Jag blir på riktigt glad när jag öppnar debattmejlkorgen och upptäcker ett gäng mejl från er läsare och debattörer. Många gånger känner jag igen namnen – vissa är flitiga debattörer – andra gånger får jag göra en ny bekantskap. Det är så intressant att läsa vad ni tycker och tänker. Jag tror och hoppas att också Dagens alla läsare känner så när ni öppnar tidningen eller surfar in på Dagen debatt och tar del av insändare och debattartiklar.

Det finns ämnen som återkommer. Med lite olika infallsvinkel debatteras politik och teologi, församling, ledarskap, vetenskap och miljö. Vegetariskt? Bistånd! Israel och Palestina. Trump. Känslorna kan bli riktigt starka.

Ett annat ämne som engagerar är relationer. Inte så konstigt kanske, eftersom relationer kan vara bland det mest underbara – och svåra och påfrestande – som finns. Det finns så många infallsvinklar på det här temat, och behovet att samtala är stort. Därför vill vi på debatt nu testa något lite nytt: teologisk debatt på temat Bibeln och relationer. De inledande texterna i varje ämne kommer få vara något längre än vanligt för att ge möjlighet till ett fördjupat resonemang. Repliker välkomnas som vanligt, men kommer behöva hållas något kortare.

Säkert kommer artikeln väcka tankar – och det är förstås meningen.

Med jämna mellanrum kommer ni framöver få möta en rad debattörer som lyfter relationsnära ämnen, som till exempel äktenskap-skilsmässa, valet att leva som singel, makt i relationer, trohet … Det finns mycket att vända och vrida på! Först ut är en artikel om synd, där debattören bland annat ställer frågan om församlingen ska lägga sig i en människas personliga synd. Säkert kommer artikeln väcka tankar – och det är förstås meningen.

Vi hoppas på ett spännande samtal framöver, på debatt och förhoppningsvis i era olika gemenskaper och relationer, som får fördjupa och utmana och hjälpa oss att tänka igenom vad vi själva tror och landar i är en god väg framåt. Att tänka, och kanske tänka om, är inte en så dum sak.

Så välkommen att ta del av något nytt: En expanderad debatt om Bibeln och relationer. Bara på Dagen debatt.

Fler artiklar för dig