Debatt

Risk att kyrkan får guldfeber när medlemsintäkterna sinar

KYRKLIG NÄRINGSVERKSAMHET. Om bolagen går dåligt finns risken att Svenska kyrkan tappar fokus på sin grundläggande uppdrag: gudstjänst, undervisning, diakoni och mission, skriver Marcus Romedahl, ledamot av kyrkomötet (Borgerlig allians).

Dagen skrev nyligen om Svenska kyrkan i Fagersta, Västanfors Västervåla församling, som driver en väl tilltagen näringsverksamhet med hotell, förskolor och begravningsbyrå. Efter att kyrkoherden Henrik Rydberg gjorde reklam för Fagersta stadshotell och Kyrkans vårdcentral – båda ägda av Västanfors Västervåla församling – och uppmanade medlemmarna och de anställda att ”lista sig” på vårdcentralen, har han fått kritik.

Personligen kan jag hålla med om att det är att gå lite för långt att uppmana gudstjänstbesökarna att lista sig på en vårdcentral, när medlemmarna redan betalar kyrkoavgift.

Men frånsett det kan man ställa sig frågan om det är rätt eller fel att Svenska kyrkan driver denna typ av bolag över huvud taget. I flera fall kan näringsverksamhet ge en avkastning som kan finansiera kyrkans grundläggande uppgift, å andra sidan är risken att bolagen blir självändamål snarare än den kyrkliga verksamheten.

Näringsverksamhet i bolagsform går inte alltid med vinst, och det kan skapa problem när medlemspengar riskerar plöjas ner i verksamhet. Risken är också stor att man inte lär sig av mindre lyckade exempel. Malmö pastorat är ett sådant exempel, där det finns en historik av att driva IT och begravningsskötsel i bolagsform.

Näringsverksamhet i bolagsform går inte alltid med vinst, och det kan skapa problem när medlemspengar riskerar plöjas ner i verksamhet.

—  Marcus Romedahl

Tyvärr blev dessa satsningar misslyckade och Malmökyrkan förlorade 80 miljoner kronor på affären. Under innevarande mandatperiod har pastoratet avvecklat huvudmannaskapet för en förskola med motiveringen att kompetens i kyrkorådet saknades. Men nu, inspirerade av andra kyrkor som satsar på hyresfastigheter, driver man frågan om att satsa på hyresrätter, i bolagsform.

I Malmö pastorat har man i kyrkofullmäktige i våras bestämt att man ska bilda bolag och utreda och gå vidare om att göra om tre församlingshem till lägenheter. Det har skapat en flyttkarusell utan dess like, där Stadsmissionen har blivit anmodade att lämna sina lokaler för att man vill utreda möjligheten att bygga hyresrätter.

Den 7 november ska kyrkofullmäktige i Malmö välja styrelse för det nya fastighetsbolaget, och sedan kalla till bolagsstämma. För att försöka leva upp till kyrkoordningen har man i Malmö pastorat lagt in rätt krystade formuleringar där de boende ska underteckna en värdegrund där de ska ställa sig till positiva till kyrklig närvaro i hyresfastigheternas allmänna utrymmen, som då sträcker sig till att information om kyrkans verksamheter ska kunna få finnas i trapphus.

De gamla församlingshemmen är också komplicerade och kostsamma att bygga om till hyresrätter. En kyrka som vill värna de utsatta kan inte heller ta ut de högsta hyrorna, och för att få lönsamhet i att driva hyresrätter krävs ett stort fastighetsbestånd.

Det finns en risk att Svenska kyrkans församlingar och pastorat får guldfeber i jakt efter andra pengar än de sinande medlemsintäkterna. Om bolagen mot förmodan går dåligt finns risken att Svenska kyrkan tappar fokus på sin grundläggande uppdrag: gudstjänst, undervisning, diakoni och mission.

Ibland borde kanske kyrkan få vara bara kyrka. Frågan är om man inte borde ta sig en större funderare inom Svenska kyrkan om man verkligen ska satsa på alla typer av näringsverksamhet?

Fler artiklar för dig