KDU Stockholms debattartikel hade kunnat fokusera på antidemokratiska organisationer som finns på olika platser i vårt samhälle, statens neutralitet i livsåskådningsfrågor eller hur man bäst löser integrationen. I stället blir det ett rörigt hopkok, där man blandar ihop korten och pekar ut en särskild religiös byggnad som icke önskvärd.
KDU inleder sin text med att prata om så kallade ”judeo-kristna värderingar”. Först och främst är det tråkigt att se en amerikanisering av den svenska debatten, att man plockar hit problem och begrepp utan en riktig koppling. Värderingar kan existera i en kontext utan religion. Att peka ut just moskéer och islam som ett problem blir onyanserat och skapar en onödig konflikt.
Att kalla de svenska värderingarna som vi lever med i dag för judeo-kristna är att förenkla historien. Att Sverige varit ett kristet land i över 1000 år stämmer visserligen. Men minst lika stor del av våra värderingar om religionsfrihet och jämställdhet mellan könen har kommit från andra idétraditioner, som antikens, 1800-talets radikalism eller feminismen.
KDU kritiserar specifikt socialdemokraten Karin Wanngårds uttalande om att bygga fler moskéer i Stockholm. Vi i LUF Storstockholm håller med om att uttalandet i sig är problematiskt, men av helt andra skäl än KDU. I ett liberalt samhälle med religionsfrihet bör staten vara neutral i livsåskådningsfrågor.
I ett liberalt samhälle med religionsfrihet bör staten vara neutral i livsåskådningsfrågor.
— Emil Rapp, Edvin Mårtenson och Cecilia Modig, LUF Storstockholm
Politiker ska varken förespråka byggandet eller rivningen av moskéer, kyrkor eller av andra religiösa byggnader. I stället borde alla politiker ta ett steg tillbaka från religionen.
KDU:s oro över utländsk finansiering av moskéer är missriktad. Att blankt förbjuda utländsk finansiering är att inskränka religionsfriheten. Det är såklart inte bra om en diktatur ger pengar till en våldsam organisation i Sverige, men om politiker ska börja välja vilka länder eller syften som är okej eller inte riskerar vi en farlig utveckling.
Utöver detta ska alla organisationer som erhåller offentliga medel uppfylla särskilda demokrativillkor och granskas noggrant, oavsett om det rör sig om en religiös församling, idrottsförening eller bokcirkel.
Ännu en gång fastnar KDU i specifika utpekanden som inte bidrar konstruktivt utan i stället spär på ett ”vi och dem”-tänk som motverkar exakt den samhällsgemenskap KDU säger sig verka för.