”Den som till äventyrs vill räkna bort Svenska kyrkan som kraft i påkristningen av Sverige gör ett stort misstag”, skriver Elisabeth Sandlund i en kolumn i Dagen 26 november. Jag delar Sandlunds uppfattning att det finns exempel på församlingar och präster i Svenska kyrkan att glädja sig över.
På Svenska kyrkans hemsida finns statistik över bland annat dop och konfirmationer sedan 1970, liksom statistik över gudstjänstdeltagande. De siffror Sandlund lyfter fram är också de siffror ärkebiskopen Martin Modéus omnämnde vid inledningen av årets kyrkomöte. Var en kan själv gå in på Svenska kyrkans hemsida och läsa den statistik som hänvisas vid och överväga om siffrorna visar på positiva eller negativa trender.
Det som oroar mig när man sätter värde vid enskilda siffror – i den mån de faktiskt visar något positivt – är att analysen kan bli för grund.
En synnerligen allvarlig fråga är dessutom vad ökade siffror innebär i substantiell mening. Om vi tar konfirmationen som exempel: vad har konfirmationen för kvalitativt innehåll?
Sett i detta ljus förefaller konfirmationsundervisningen i dag snarare vara ett verktyg för sekularisering än för påkristning.
— Anders Lundberg
Caroline Klintborg skrev i en kvalitativ studie av konfirmationsarbetet 2023 att konfirmandernas frågor sällan besvarades med hänvisning till kristen tro och tradition. Konfirmanderna uppfattade inte att Jesus var frälsaren, utan möjligen på sin höjd en historisk figur. Av hennes studie att döma verkar konfirmationen inte ha blivit en integrerad del i kyrkans dopundervisning, utan en plattform för den enskilde ungdomens jagutveckling.
Sett i detta ljus förefaller konfirmationsundervisningen i dag snarare vara ett verktyg för sekularisering än för påkristning. Vill man då ha höga eller låga konfirmationssiffror?
Problemet är inte bara partipolitiseringen i Svenska kyrkan, det är en del, men problemet är naturligtvis ”folkkyrkan”. Denna storhet som väcker sådan vördnad och värme hos människor födda fram till och med 1970-talet och som i stället för att vara ett redskap för att evangelisera folket, blir ett redskap för folket att ”evangelisera” kyrkan med världens tänkesätt.
Dagens kolumnist Elisabeth Sandlund svarar direkt:
[ Svenska kyrkans nya formulering är en svala som förebådar sommaren ]