Debatt

Vi kan inte bli alltför naiva i ljuset av mångkulturalismen

MOSKÉER. Det som skulle bidra till svensk integration är att vi ser till att motverka krafter som försvårar samhällsgemenskapen – grundstenen för en lyckad integration, skriver Gabriella Eckardt, Benjamin Jiang, Rakel Friberg och Jacob James Ellis, KDU, i en slutreplik.

I sin replik på vår debattartikel om socialdemokraten Karin Wanngårds uttalande om fler moskéer presenterar LUF en naiv och godtrogen syn på samhället – en syn som inte reflekterar verkligheten. För det finns de som aktivt vill motverka och underminera grundläggande demokratiska värderingar och som sår splittring i vårt samhälle.

Dessa tendenser måste vi kraftigt ta avstånd från. Det gör vi bland annat genom att förbjuda utländsk finansiering av moskéer. Det är inte en fråga om att inskränka religionsfriheten, utan snarare en fråga om hur vi kan skapa ett demokratiskt samhälle som gemensamt tar avstånd från alla typer av extremism. Det gör alla gott – såväl kristna, som muslimer, som sekulära. Det är också så vi kan säkra våra grundläggande rättigheter, där religionsfriheten ingår.

Judeo-kristna värderingar har format vårt land, våra lagar och traditioner. Man kan samtidigt konstatera att exempelvis upplysningen bidragit till utökad yttrande- och religionsfrihet. Dessa historiska influenser har tillsammans skapat en grund för de demokratiska värderingar vi håller kära i dag.

Att se till att upprätthålla dessa tillhör såklart en av våra främsta uppgifter, och en del av det är att markera mot institutioner och krafter som är en motpol till våra grundläggande värderingar. Vi kan inte bli alltför naiva i ljuset av mångkulturalismen.

LUF Storstockholms blinda tro på multikulturalism har knappast bidragit positivt till svensk integration. Det som dock skulle bidra till svensk integration är att vi ser till att motverka krafter som försvårar samhällsgemenskapen – grundstenen för en lyckad integration.

Självklart måste politiken och staten se till att vidta åtgärder för att motverka en antidemokratisering av samhället.

—  Gabriella Eckardt, Benjamin Jiang, Rakel Friberg och Jacob James Ellis, KDU

LUF skriver att ”staten ska vara neutral i livsåskådningsfrågor”, men betyder detta att staten aldrig ska kunna markera mot extremism och organisationer som göder antidemokratiska värderingar i vårt land? Det är en av statens mest grundläggande uppgifter att se till att Sverige är en trygg plats för alla och att våra grundlagar och lagar efterlevs överallt, vilket delvis uppnås genom att sätta stopp för organisationer som bidrar till ökad splittring och som riskerar att bryta mot svensk lag. Självklart måste politiken och staten se till att vidta åtgärder för att motverka en antidemokratisering av samhället.

Genom att hålla fast vid våra grundläggande värderingar kan vi bygga ett starkare och mer sammanhållet samhälle. Det är viktigt att vi står upp för demokrati, jämställdhet och yttrandefrihet, och att vi aktivt arbetar för att inkludera alla i vår gemenskap. Detta görs genom en genomlysning av vart våra skattepengar går och om det finns aktörer med tveksamma intressen som finansierar projekt som aktivt bidrar till att försvåra denna samhällsgemenskap.

Så nej LUF, vi motverkar inte samhällsgemenskapen – vi ser till att den upprätthålls.

Fler artiklar för dig