Det finns olika sätt att arbeta för förändring. Genom praktiskt arbete, en gest av kärlek och omsorg, kanske genom bön. Och så har vi ordet. Det talade, det skrivna. Som debattredaktör arbetar jag varenda dag med ordet, och min respekt för vad ordet kan åstadkomma är stor.
Vi människor är olika. Också samtal och debatter för vi på olika sätt. ”Jag är ingen debattör”, säger en del, men då tror jag bilden av debatt är lite snäv. Inte alla debatter är konfrontativa – även om också de finns och har sin plats – en del har formen av ett bygge där personer bidrar med sina perspektiv för att komplettera, bygga vidare. Andra ställer frågor, önskar förtydliganden. I år har vi haft debatter av alla dessa slag.
Med flera hundra publicerade debatter är det omöjligt att här nämna alla ämnen som diskuterats, men jag vill gärna lyfta fram några exempel på debatter som engagerat och upprört.
De älskar Jesus men vet att de aldrig får bli präster i Svenska kyrkan, skrev 22-åriga teologistudenten Edit Vennberg efter nyheterna om prästbristen i Svenska kyrkan. ”Kan det vara så att prästbristen beror på att de som vill bli präster, vill man inte ha och de som man vill ha, vill inte bli präster?” frågade hon, och fick stora mängder människor att läsa och – garanterat – fundera. Kan det förhålla sig så? Det här ämnet rymmer helt klart fler dimensioner att plocka upp och fortsätta samtala om.
Dagen är också en otroligt spännande plattform – jag tror få tidningar i landet har så högt i tak och ett så brett register över ämnen att samtala om.
En annan ung debattör var Adam Stenerdahl. Han reagerade på reaktionerna som kom efter predikanten Elijah Lambs förkunnelse under årets Nyhemsvecka. I ett upprop hade kritiker varnat för ett skuldbeläggande och radikaliserande budskap, något som Stenerdahl inte alls höll med om. Kritiken mot Elijah Lambs ”alldeles för radikala” förkunnelse har ingen biblisk grund, hävdade han, och menade tvärtom att ”Jesusälskande ungdomar i Sverige hungrar efter” undervisning som leder till Guds ära och helgelse i deras liv.
Kan man ana att det väntar fler debatter med fokus på unga och tro under 2025? Nyligen visade Ungdomsbarometerns undersökning att Jesus trendar bland unga. Vad ska kyrkorna göra för att möta den längtan? Behöver kyrkan vässa sig, kliva fram, vara mer på tårna? Och hur? Det kanske någon av er som läser detta sitter inne med kloka tankar om?
[ Prästbristen gör att lekmän får sällsynt tillstånd att predika i jul ]
I höstas provade Dagen för första gången publicera vad vi valde att kalla för teologisk debatt. På temat Bibeln och relationer fick debattörer möjlighet att skriva en något längre text i ett ämne, och konceptet får anses lyckat: Ni läsare verkar ha uppskattat vårt nya grepp, och flera av artiklarna har dragit i gång längre debattrundor. Hittills har vi publicerat texter om synd, äktenskap/skilsmässa, bibelsyn och celibat. Temat Bibeln och relationer följer med oss in i nästa år, och det väntar fler intressanta artiklar och ämnen framöver.
I höstas började också församlingen Wao church att figurera i spalterna. En uppmärksammad granskning av Expressen följdes av artiklar här i Dagen, vilket fick bibelläraren Bertil Swärd att reagera. Är det Wao churchs tillväxt som Dagen har problem med? undrade han i en artikel som fick stor spridning. Dagens chefredaktör Felicia Ferreria svarade att inte fanns något ”Dagen hellre skulle önska än fler människor som kommer till tro” och erbjöd ledningen för Wao church att sitta ner i en intervju och ge sin bild av granskningen. Tyvärr har ännu inte något sådant samtal ägt rum, men ett nytt år väntar runt hörnet. Med nya möjligheter. Debatten om Wao church fortsätter dock på olika sätt och pågår för fullt när vi äntrar det nya året.
Rätt ofta händer det att det är kortare texter som får vingar och stor spridning. Ett sådant exempel från i våras är när prästen Bo Brander röt till mot TV4-journalisten Steffo Törnquists ”banaliserande och raljerande ton” när han kommenterade att påven under långfredagen tvättat kvinnliga fångars fötter. ”Det är dags, TV4 och Steffo, att fullständigt tänka om”, skrev han. Om bara några månader är det påsk igen. Låt oss se om TV4 tagit till sig av kritiken.
[ ”Kyrkorna måste våga tänka nytt när unga längtar efter Jesus” ]
Jag skulle kunna nämna många, många fler. Gudrun Brunegårds artikel om Dag Hammarskjöld, till exempel, eller artikeln om maskulinitet och feminisering av kulturen (en debatt som fortfarande är i gång) som väckte en hel del känslor. Men varför inte lyfta på lite nya lock ibland, se vad som gömmer sig därunder? Genom att lyssna på varandra kan vi förhoppningsvis bättre förstå hur andra tänker. Även om vi inte alltid genom det når fram till samförstånd.
Att vara debattredaktör på Dagen innebär att få komma i kontakt med så många olika intressanta tankar och människor. Alla med sina personliga uppfattningar och erfarenheter. Vi brinner för så många olika saker, vi människor, och hur väl är inte det? Tillsammans hjälps vi åt att sätta ljus på olika områden inom samhället, politiken, församlingslivet, mellanmänskliga relationer, teologin, kulturen, miljön.
Dagen är också en otroligt spännande plattform – jag tror få tidningar i landet har så högt i tak och ett så brett register över ämnen att samtala om. Ena dagen tar jag emot en artikel om vad som händer efter döden, den andra en artikel om mångkulturalism, vegetarisk kost eller att vi lever i den mest expansiva tiden i kyrkans historia. Eller varför inte en debatt om trumpism, psalmsång och kärleksspråken? I Dagen finns rum för hela livet, hela människan, hela världen.
Alla tycker inte lika om allt, och är det inte det som driver samhället och förändring vidare? Jag har hittills inte mött någon som driver en linje utifrån vilja att göra saker sämre – vi vill alla göra saker bättre, men vi har olika åsikter om hur vi når dit och ibland också om vad bättre är. För att kunna leva ihop behöver vi respektera varandra, förstå varandra. Därför är samtalet berikande, värdefullt, viktigt. Det är demokrati och mänskliga rättigheter i praktiken. Därför är min uppmaning till dig: ta vara på möjligheten vi har i detta land att påverka och säga din mening.
Med de orden vill jag tillönska er alla – nya som trogna läsare och debattörer – ett riktigt gott nytt år. Välkommen 2025 – ett nytt år, med nya debatter och nya debattörer. Tillsammans gör vi saker ännu bättre!