Paulus skriver ”har vi mat och kläder ska vi vara nöjda” (1 Tim 6:8). Frågan är hur mycket mat och kläder vi behöver för att vara nöjda?
Vi har just inlett ett nytt år med möjligheter att ta nya kloka beslut! Vi vill därför utmana dig att göra gemensam sak med oss, välja en högre grad av förnöjsamhet och begränsa konsumtionen av kläder till max fem nyproducerade plagg under år 2025.
Vi som står bakom denna insändare är en ekumenisk grupp kristna som drivs av en längtan att på praktiska sätt visa kärlek till hela Guds skapelse. Vi ser framför oss en rörelse, både i kyrkor och i samhället som helhet, där många av oss vänder om från dåliga vanor av oreflekterad överkonsumtion till måttlighet. Och väljer att vara mer nöjda med det vi redan har! Låt oss alla ställa oss frågan hur mycket kläder som är rimligt att köpa varje år om man vill ha en ”hållbar” garderob.
Vad är då problemet med kläder? Den genomsnittlige svensken köper 25 nyproducerade plagg per år. Det har beräknats att varje plagg används i genomsnitt endast 7–8 gånger. Modeindustrin står för cirka 10 procent av de globala utsläppen av koldioxid och bidrar därmed starkt till den pågående klimatförändringen.
Vi har svårt att sätta gränser för vad som är tillräckligt, att skilja på behov och begär.
— Debattörerna
Produktion av bomull och annat material som används i kläder, kemikalier i klädindustrin och långa transporter av tonvis med kläder bidrar alla till ansträngande ekologiska avtryck på jorden. I rapporten Unfit, unfair, unfashionable (Hot or Cool Institute, Berlin. 2022) konstaterar forskare att om en person köper fem nyproducerade plagg per år så ligger utsläppen i linje med Parisavtalet (underkläder undantaget). För den som ändå vill ha en mer dynamisk klädgarderob, så finns ju alltid alternativet att handla second hand.
Mia, Madickens vän, får en gång frågan varför hon fortsätter äta köttbullar fast hon är mätt. Hon svarar: Jag måste passa på, vem vet när det blir mat igen?
Mat är ett exempel och kläder är ett annat, där många av oss har tillgång till mycket mer än vi egentligen behöver. Vi har svårt att sätta gränser för vad som är tillräckligt, att skilja på behov och begär. Många känner i dag med rätta en oro för de sår på jorden som orsakas av överkonsumtion.
Vill du vara med och bidra praktiskt till att lindra och läka dessa sår? Då delar du våra tankar och vår längtan!
Vi vill utmana och uppmuntra dig till att ta ett konkret steg för Guds skapelse, genom ett beslut att göra mer noggranna val vid konsumtion av kläder! Vi är övertygade om att det är en rimlig respons på Guds Ord genom Paulus: ”ikläd er herren Jesus Kristus, och ha inte så mycket omsorg om det jordiska att begären väcks” (Rom 13:14).
Utmana dig själv, familj, vänner och församling att delta i detta hållbara nyårslöfte: Fem plagg på ett år – det går!
Annelie Anderberg, folkbildare och klimatinspiratör för kyrka
Charles Câmara, projektkoordinator för Internationellt bistånd (PLA), Stockholms katolska stift
Andreas Dagernäs, regionledare Evangeliska frikyrkan
Ann Edlund, hållbarhetssamordnare
Björn Engdahl, dominikanbroder
Sven-Gunnar Hultman, ledare av Pingst miljö
Magnus Köpman, A Rocha Sverige
Lennart Renöfält, God Jord – kristna för miljö och rättvisa
Johannes Widlund, miljö- och klimatrådgivare PMU