Debatt

”Jag instämmer: Jag känner inte igen Sverige”

TRYGGT SAMHÄLLE. Den viktigaste brottsförebyggande åtgärden ligger bortom lagar och reformer. Den finns i hemmet, skriver Carl-Johan Schiller, KD.

”Jag känner inte igen Sverige,” säger den äldre damen medan hon rättar till väskan som hamnat snett på sin rullator. Det är december i Stockholm. Juleljusen glittrar vid korsningen Vasagatan och Drottninggatan, utanför Åhléns julskyltade varuhusentré.

Hennes och mina vägar har korsats. Hon är på väg till ett läkarbesök; jag står där och delar ut partiets foldrar i lunchrusningen.

”I går stoppade jag en misshandel,” fortsätter hon. ”Det var flera pojkar som gav sig på en annan. Jag skrek i högan sky!” Hennes röst darrar av styrka och eftertanke. Jag lyssnar och ställer frågor, innan hon beger sig vidare. De avslutande orden blir: ”Sverige har blivit otryggt.”

Jag delar damens budskap. Otryggheten har lagt sig som en tung skugga över Sverige. Respekten för människovärdet har successivt urholkats och de dödliga sprängningarna och skjutvapenvåldet har mer än tredubblats sedan 2010-talet.

Kriminaliteten har inte bara fått fäste utan tillåtits dominera stora områden, speciellt i södra Stockholm. Barn rekryteras av gängledare, utnyttjas för att begå mord – och mördas själva. Det är en brutal verklighet som växt fram, men det är en utveckling vi kristdemokrater aktivt arbetar för att vända.

Alltför länge har fokus legat på fel saker – på allt annat än brottsoffren som drabbats av kriminalitetens framfart.

—  Carl-Johan Schiller, KD

Vi befinner oss nu mitt i mandatperioden, och Kristdemokraterna har, i regeringsställning, på kort tid genomfört flera reformer för att öka tryggheten. Steg för steg bygger vi upp det som tidigare raserats.

Alltför länge har fokus legat på fel saker – på allt annat än brottsoffren som drabbats av kriminalitetens framfart. Det är fel. Samhället måste alltid sätta brottsoffren i centrum.

Därför bygger vi ut rättsväsendet, från 69 till 100 miljarder kronor, vilket ger större resurser till fler poliser, åklagare, domare och kriminalvårdare. Vi stärker gränskontrollerna och intensifierar kampen mot skuggsamhället, för i Sverige lever vi sida vid sida, inte i parallella samhällen.

Brottsbekämpningen har fått nya verktyg. Lagar som vistelseförbud och säkerhetszoner har införts för att ge polisen bättre förutsättningar att agera snabbt. Kamerabevakningen utökas och det har blivit enklare att beslagta kriminellas lyxprylar – symboler som lockar unga in i gängens destruktiva värld.

Men den viktigaste brottsförebyggande åtgärden ligger bortom lagar och reformer. Den finns i hemmet.

I familjen läggs grunden för ett tryggt samhälle. Ingen myndighet kan ersätta närvarande och kärleksfulla föräldrar som sätter gränser. Trots att familjer är långt ifrån felfria är den lilla gemenskapen samhällets viktigaste byggsten och den plats där människor ges möjligheten att växa. Om inte familjen fungerar, fungerar heller inte samhället.

Sverige och Stockholm behöver en kultur präglad av respekt – både för familjen och gentemot varje medmänniska. Respekt för integritet, jämställdhet och människovärde måste vara självklara utgångspunkter.

Därför vill vi se fler familjecentraler i Stockholm som kan ge stöd till föräldrar och barn tidigt, ekonomiskt stöd genom fritidskort för barn i årskurs 2–9, samt familjerådgivning för både småbarnsfamiljer och tonårsföräldrar.

Vi behöver mobilfria klassrum och sovrum, samt kraftfulla insatser mot psykisk ohälsa. Samtidigt måste vi tydligt stoppa nyrekryteringen till gängen och på alla sätt uppmuntra unga att satsa på skola och idrott. Inget barn ska veta tyngden av ett vapen i sina händer.

Sedan den dagen utanför Åhléns har jag ofta tänkt på kvinnan med rullatorn. Hon är en av dem som byggt Sverige – en vardagshjälte som grep in när en pojke misshandlades. Ingen, varken hon eller pojken, ska behöva känna sig otrygg i vårt land.

Vi måste bryta våldsspiralen och skapa trygghet, men också ge unga bättre förutsättningar för att inte hamna i kriminalitet.

Familjen har en avgörande roll här. I en trygg familjegemenskap lär sig barn och unga både kärlek och ansvar – för sig själva, sin familj och för sin medmänniska. Ingen ska vara otrygg i det Sverige vi byggt och bygger tillsammans.

Men under en alldeles för lång tid har otrygghet och kriminalitet tillåtits växa och rota sig i vårt land. Det rapporteras dagligen om sprängningar och våldsdåd som skapar stor otrygghet.

För att vända utvecklingen genomför Kristdemokraterna och regeringen omfattande reformer för att stoppa våldsvågen, stärka rättsväsendet och återställa tryggheten – det jag tagit upp här är bara några exempel.

Men den viktigaste byggstenen för ett stabilt och fungerande samhälle är och förblir familjen – ett värde som alltför ofta glöms bort eller förbise.

Fler artiklar för dig