2024 är till ända och vi är inne i 2025. Därmed är också Kristdemokraternas 60-årsfirande avslutat. Medan tidningen Dagens 80-årsfirande inleds.
Gemensamt för både KD och Dagen är grundaren Lewi Pethrus, också kallad ”LP”. 1945 lyckades han övertala Filadelfiaförsamlingens ledning att starta Dagen, och 1964 tog han initiativ till att starta partiet KDS.
Bakgrunden för både tidningen och partiet var en önskan om ett starkare kristet inflytande i samhället som en reaktion på en tilltagande sekularisering.
Bara drygt tio år efter Dagens grundande försvann den då dominerande kristna dagstidningen Svenska Morgonbladet. För det nya partiet KDS blev dock inte genombrottet lika tydligt. Det var först 20 år senare som partiet gjorde sin debut i riksdagen.
Både Dagen och KD finns ännu kvar och är viktiga aktörer för att slå vakt just om vårt kristna arv och de värderingar som behövs så väl i vårt land.
Engagemanget för grundläggande kristen etik i en starkt sekulariserad omvärld [...] är något som, rätt använt, är attraktivt även för en yngre generation.
— Jonas Segersam (KD)
Det kan tyckas som att en lång tid har gått sedan 1945 och 1964. Och det är klart att Sverige är ett annorlunda land i dag, jämfört med decennierna efter andra världskriget. 1945 hade vi fortfarande inte religionsfrihet i vårt land, homogeniteten var stor, och de första riktiga invandrarvågorna skulle komma först decennier senare.
Samtidigt tror jag att vi fortfarande kan lära oss av Lewi Pethrus engagemang och visionära ledarskap i en del avseenden.
För det första visar han hur viktigt det är att arbeta långsiktigt och uthålligt. Han kämpade i över tio år med att få igenom förslaget om en daglig kristen tidning i Filadelfiaförsamlingens styrelse.
I sin frustration över bristande stöd gick det så långt att han under kriget sökte tre års tjänstledighet för att vistas i USA.
Även grundandet av KDS föregicks av en lång process med organisationen Kristet Samhällsansvar (KSA) där Pethrus engagerade personer ifrån flertalet politiska partier, bland andra Birger Ekstedt från Högerpartiet som senare blev KDS förste partiledare.
Men Pethrus lät sig inte förtröttas i sitt arbete att få ett genomslag för kristna värderingar och när namnunderskriftskampanjen för kristendomsämnets bevarande samlade över två miljoner namn sjösattes det nya partiet. Då hade LP själv redan hunnit fylla 80 år!
För det andra hade Lewi Pethrus en tydlig agenda att försvara konservativa värden som hotades av den framväxande kulturradikalismen och kulturrelativismen.
Ett par forskare har under det senaste året försökt påvisa att Pethrus präglades av både rasism och antisemitism. Det är klart att han var påverkad av sin tid – under huvuddelen av hans gärning hade både rasbiologi och nazistiskt tankegods ett stort inflytande också på det svenska samhället.
Men bara för att Pethrus talade om den svenska ”folkstammen” och att han stormade mot sedeslöshet och omoralisk litteratur och kultur betyder inte det att han i grunden var fientligt inställd till judar, eller att han var rasist. Dessa idéer strider tydligt mot kristen förkunnelse där han hade sin huvudsakliga roll – som pastor och bibellärare.
[ Lewi Pethrus-forskarna: Antisemitism och rasism är allvarliga frågor ]
Man kan vara för en restriktiv invandringspolitik och fortfarande stå för humanism och medmänsklighet. Och även om de politiska frågor som Pethrus uttalade sig om i dag ofta kan upplevas väldigt otidsenliga är ändå hans engagemang och förmåga att sticka ut hakan och driva opinion i frågor något som vi kan lära oss av.
Slutligen behöver vi också se att uthålligheten och förmågan att driva en linje i det långa loppet lönar sig. I samband med sin 90-årsdag 1974, samma år som han gick bort, förlänades LP Vasaorden ur kungens hand.
Jag tror att engagemanget för grundläggande kristen etik i en starkt sekulariserad omvärld – och därmed en slags konservatism som värnar grundläggande svenska värderingar och djupt rotade övertygelser – är något som, rätt använt, är attraktivt även för en yngre generation.
Många längtar i dag till fungerande familjegemenskaper, till en genuin och hållbar etisk grund för politiken, till fasta värden och normer och till en tydlighet med vad som är vårt svenska arv. Kan vi fånga den längtan tror jag att en ljusnande framtid är vår!
Sedan KDS grundades har partiet anslutit till den kontinentala kristdemokratiska idétraditionen manifesterat i nytt partiprogram och namn på 1980-talet. Allt som har med ”krist” att göra kommer alltid bli hånat och misstolkat av några i samhällsdebatten. Men i det långa loppet håller sig dessa värderingar, och utgör faktiskt grunden för vårt efterkrigstida samhälle.
Det ska bli spännande att se vad Dagens 80-årsjubileum kan bidra med till förståelsen av Lewi Pethrus i den här tidningen.
Jag är övertygad om att den idealism och engagemang han representerar kan bidra till inspiration för många av oss som arbetar för en positiv förändring av vårt samhälle.
[ Dokument: Ett halvt sekel sedan pingstledaren Lewi Pethrus fördes till sista vilan ]