I ett intressant tal under säkerhetskonferensen i München nyligen delade den amerikanska politikern och vicepresidenten JD Vance sina tankar om den Europeiska unionens (EU) ställning i en tid fylld av globala politiska utmaningar.
Vance uttryckte oro över att EU kanske inte alltid förmått att effektivt skydda medborgarna och främja västerländska demokratiska värden i en värld där hot mot dessa blir mer påtagliga.
Vance lyfte bland annat fram domen om hets mot folkgrupp mot den svensk-irakiske koranbrännaren Salwan Najem som ett exempel på hur medlemsländer gått i riktning mot att inskränka västerländsk åsikts- och yttrandefrihet.
Han nämnde även England som förbjuder tyst bön utanför abortkliniker som ett exempel på att det skett tydliga inskränkningar i medborgarnas rättigheter.
Detta sker i Europa utan att EU effektivt ingripit eller skapat de mekanismer som behövs för att försvara demokratin. Det är tråkigt att se hur en organisation som säger sig värna demokrati och rättsstatsprinciper inte lyckas stå upp mot dem som ifrågasätter dessa värden.
Även om många av de initiala reaktionerna är synnerligen defensiva hoppas jag att det öppnar för en viktig diskussion framöver.
Man får hålla med Vance i kritiken, som kommer vid en tidpunkt då många europeiska länder kämpar med interna spänningar i kölvattnet av växande populistiska rörelser och en dominerande politisk radikalisering.
Vance betonade också vikten av att USA och Europa samarbetar för att stärka de demokratiska värderingar som förenar dem, och jag uppfattar att hans tal uttryckte en förhoppning om en mer konsekvent approach från EU:s sida.
Till skillnad från den marxistiska påtryckningen mot Europa som pågått under flertalet årtionden har USA ingen avsikt att splittra EU eller Nato. Däremot är det viktigt för både den transatlantiska relationen och den globala demokratiska gemenskapen att EU tveklöst visar sin inställning och agerar resolut.
Många observatörer ser Vances inspel som en del av en större diskussion om hur internationella institutioner kan spela en roll i dagens politiska landskap. En som har kommenterat Vance inspel i München är Ronie Berggren, konservativ debattör och USA-expert. Han analyserade talets innehåll och de reaktioner det väckt i Europa, inte minst i Sverige. Berggren menar att Vance tal uttryckte vad miljontals européer länge försökt påpeka, men som avfärdats som nazism, ytterhögerprat eller rysk propaganda.
EU står inför möjligheten att reformera sina strukturer och processer för att bli mer flexibla och effektiva i mötet med hoten mot demokratin, både inom och utanför sina gränser.
[ Frida Park: Omstörtande tider för Europa ]
Vance avslutade med en vänlig uppmaning till både Europa och USA att stå enade i kampen för demokratins överlevnad. Och ja, jag är övertygad om att vi måste samarbeta för att försvara våra värderingar mot sådana krafter som hotar dem, och se till att vi gör allt vi kan för att skydda det vi bryr oss om.
Är de politiska makthavarna i EU intresserade av att bevara vår västerländska demokrati så som vi en gång känt den? Som utvecklingen ser ut nu, tycker jag man har anledning att fråga.
Det ska bli intressant att se hur EU svarar på kritiken. Även om många av de initiala reaktionerna är synnerligen defensiva hoppas jag att det öppnar för en viktig diskussion framöver.
Jag hoppas att vår västerländska demokrati betyder något som är viktigt för svenska samhället – som bevarad åsiktsfrihet, rätten att få yttra sig utan att bli hotad, rätten till skydd mot våld från även religiösa och politiska våldsverkare.
[ JD Vance eldade liv i bön- och abortbråk ]
Vi bör inte lättvindigt avfärda JD Vance inspel vid München Security Conference 2025, där han diskuterade hoten mot västerländsk demokrati och särskilt betonade hoten inifrån Unionen med anledning av den – i mina ögon – auktoritära hanteringen av frågor kring massinvandring och yttrandefrihet. Vance kritiserade med rätta vissa europeiska politikers hantering av dessa frågor.
Vance tal både uppmanar och uppmuntrar. Demokratin måste få växa i betydelse, inte minska. Och vi behöver framöver göra tydliga ställningstaganden för att skydda våra gemensamma värderingar.