Moderaterna verkar ha kastat alla hämningar över bord när det gäller att ta ansvar för utvecklingen om en fredligare, mer demokratisk, jämställd och rättvis värld. Att moderaterna fortsätter att föra fram sitt förslag om att drastiskt skära i biståndet och genom det spara in sju miljarder kronor om året är nedslående. Att de nu dessutom helt vill avskaffa biståndet är rent galet ("Moderaterna vill avveckla svenskt utvecklingsbistånd", Dagen 25 september).
På flera håll i världen backar den demokratiska utvecklingen. Fler konflikter uppstår i spåren av klimatförändringarna och kvinnors rättigheter inskränks i många länder. Krig rasar runt om i världen och behovet av utvecklingsbistånd är stort. Det är i det här läget som Moderaterna väljer att svika världens fattiga och överge enprocentsmålet för biståndet. Vi är i dag ett av få länder som lever upp till det internationellt överenskomna målet om en procent av BNI och vårt bistånd ges högsta betyg. OECD kan visa på att svenskt bistånd fungerar och når några av världens fattigaste och mest utsatta människor. Det pekar tydligt på att vi gör rätt saker. Det kan vi vara stolta över, men det är inte en anledning till att dra ner på ambitionerna. Sverige är ett av världens rikaste länder och vi ligger i toppskiktet i nästan alla internationella mätningar av välstånd. Om inte vi även i fortsättningen kan leva upp till enprocentsmålet - vem ska då göra det?
Svenskt bistånd är inte välgörenhet. Det är en investering i vår gemensamma framtid. När antidemokratiska krafter i världen växer ges näring åt liknande rörelser här hos oss. När människor flyr från krig, torka eller översvämningar påverkas omvärlden och när regnskogen brinner hotas klimatet för hela vår planet. Demokrati, mänskliga rättigheter, klimat och miljö är fokus för svenskt bistånd och det är helt nödvändigt för arbetet mot en hållbar och solidarisk värld.
Det vi gör i världen ska vi vara stolta över och utveckla – inte avveckla. Korruptionen som upptäckts inom biståndet bekämpas inte genom att dra ner på bland annat utvärderingar och kontrollmekanismer, utan genom att upprätthålla systemet.
I den budget som regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna nu har lagt fram till riksdagen ökar anslaget till Sida med 175 miljoner kronor – just för att skapa bättre förutsättningar att upptäcka och bekämpa korruption. Pengarna till Sida är en del av regeringens demokratioffensiv – och det är genom initiativ likt det som vi kommer tillrätta med problemet – aldrig genom att minska ner på biståndet.
Ett neddraget eller avskaffat bistånd kommer inte öka demokratin, stärka kvinnors rättigheter eller minska krigen. Det kommer inte heller klara av att hjälpa andra länder att klara klimatomställningen. Till det behövs det så mycket mer än bara handel, företagarpolitik och marknad. Det behövs politisk vilja och riktiga ambitioner om att tillsammans med andra skapa en bättre värld för alla - inte bara för oss som har det allra bäst. Det finns många ställen i världen där den ekonomiska utvecklingen går åt rätt håll, men där demokratin minskar. Det är inget vi kan slå oss till ro med.
Svenskt bistånd går till fattigdomsbekämpning, utvecklingsinsatser, kvinnors rättigheter, internationellt klimatarbete, förstärkning av internationella institutioner och mycket, mycket mer. Att från det arbetet i närtid skära sju miljarder kronor skulle få stora konsekvenser.
Tidigare har jag sagt att Moderaterna är svaret skyldiga när det gäller vilken del av det svenska biståndet som partiet vill skära i, och för vilka konsekvenser det skulle få för människorna som berörs. Efter det senaste beskedet om ett helt avskaffat bistånd blir inte valet av nedskärningar den svåra nöten att knäcka, allt ska ju bort. Men hur Moderaterna tror att världen blir en bättre plats med minskat samarbete och mindre gemensamma ansträngningar, det får vi inget svar på.
Att dra ner eller avskaffa biståndet är att vända världens mest utsatta människor ryggen. Sverige kan bättre än så.
Janine Alm Ericson (MP), riksdagsledamot och ledamot i utrikesutskottet