Debatt

Skärp kraven för medborgarskap

Genom medborgarskapet stärks känslan av delaktighet, samhörighet och identitet.

Under de senaste veckorna har nyhetssidorna dominerats av Iraks försvarsminister Najah al-Shammari, som varit verksam även tidigare då diktatorn Saddam Hussein styrde Irak och begick grova övergrepp och folkmord. Al-Shammari har svenskt medborgarskap och har varit föremål för åtal om misshandel och kvinnomisshandel. Det har även framkommit att han utnyttjat sociala förmåner i Sverige. Det mest anmärkningsvärda är egentligen hur snabbt och enkelt det är att få svenskt medborgarskap. En del personer som tagit sig hit från andra delar av världen under det senaste decenniet har heller inte haft fullständiga id-handlingar. Detta försvårar för myndigheter att kontrollera deras bakgrund.

Intresset för ett svenskt medborgarskap är stort och det gör att Migrationsverket och Säpo inte hinner göra en ordentlig kartläggning av sökanden. Man hinner uppenbarligen inte upptäcka personer som begått grova brott i sina hemländer innan de får svenskt medborgarskap som inte kan återkallas. Det är hög tid att reglerna för svenskt medborgarskap skärps.

Det svenska medborgarskapet är inte vad som helst. Det innebär rättigheter och skyldigheter. Medborgarskapet har såväl en reell som en symbolisk betydelse. Genom medborgarskapet erhålls rösträtt i riksdagsval men även rätten att söka vissa typer av tjänster inom polis, domstol och militär, den ovillkorliga rätten att vistas i landet samt konsulär hjälp vid problem i utlandet. Den mer symboliska betydelsen är att medborgaren genom medborgarskapet blir en del av något gemensamt, med skyldigheter och rättigheter gentemot andra. Genom medborgarskapet stärks känslan av delaktighet, samhörighet och identitet.

Nuvarande regler för att kunna söka svenskt medborgarskap som vuxen är att du ska kunna styrka din identitet, ha fyllt 18 år, ha permanent uppehållstillstånd, uppehållsrätt samt bott i Sverige en viss tid. Tiden kan variera. I de flesta fall ska du ha varit bosatt i Sverige i fem år från den dagen du har fått uppehållstillstånd. För den som är statslös eller flykting enligt Genèvekonventionen gäller fyra år. Kortare tid gäller för nordiska medborgare eller om man är gift med en svensk medborgare.

För att få svenskt medborgarskap ska man också ha levt ett skötsamt liv i Sverige. Om man har begått ett brott kan man ändå bli svensk medborgare, men först efter en karenstid. Hur lång den är beror på vilket straff man har fått.

Jag vill stärka och uppvärdera det svenska medborgarskapet. Därför anser jag att en utredning bör tillsättas för att se över nuvarande krav för att erhålla svenskt medborgarskap. I det sammanhanget bör olika frågor genomlysas. Till exempel behöver vi se över möjligheten till att införa en karenstid eller prövotid för medborgarskap under några år, att antalet bosättningsår förlängs, samhälls- eller språkkrav samt eventuella skäl för att förlora sitt medborgarskap.

Robert Halef, riksdagsledamot Krist- demokraterna

Fler artiklar för dig