Dokument

”Konferensen i Seoul får inte bli en andlig egoboost”

Dagens chefredaktör Felicia Ferreira pekar på missionens betydelse för att bygga ett gott samhälle

Mission, bibeltro och vikten av kristet socialt ansvar är skäl till att tidningen Dagen har anslutit sig till Lausannedeklarationen. Dagens chefredaktör och vd Felicia Ferreira finns tillsammans med opinionsredaktör Frida Park i den grupp av svenskar som besöker globala konferensen Lausanne 4 i Seoul, Sydkorea.

Varför åker ni till Lausannekonferensen i Sydkorea?

– Vi åker utifrån våra respektive roller på Dagen. Jag är själv nyfiken på vad det innebär att vara ”evangelikal” i vår tid och hur kyrkan kan påverka samhället och politiken utan att gifta sig med den. Frågeställningar som går hand i hand med Dagens uppdrag att finnas mitt i skärningspunkten mellan tro, kyrka och samhälle, säger Felicia Ferreira.

– Såväl tidningen Dagen som flera kristna samfund har ju anslutit sig till deklarationen som en del av sin ideologiska grund. De senaste åren har religionens plats i samhället lyfts mer än tidigare, inte minst i medier, och även med det i åtanke blir årets världskongress extra spännande.

Är det någon/några av de 25 utmaningar som pekas ut som intresserar dig/er mer än annat?

– Det finns många spännande ämnen som intresserar. Till exempel nästa generation, AI och transhumanism, islam och religionsfrihet för att nämna några.

Hur viktigt är det att världen evangeliseras och missioneras?

– Här finns det både teologiska, eskatologiska och samhälleliga perspektiv på. Men om jag håller mig till det samhälleliga så finns det många goda exempel på hur samhällen som påverkats av kristen tro har förvandlats till det bättre. Inte minst alla missionsländer där skolor, vårdinrättningar och kyrkor som byggts av kristna missionärer fått vara drivkraft till fred, förbättrade villkor för människor, och att människor fått möta Jesus.

Vad kan det betyda att flera tusen kristna ledare från olika samfund i världen möts på det här sättet? Vad betyder det för oss i Sverige?

– Min förhoppning är att det inte bara blir något slags andlig eller teologisk egoboost utan att det får bli en nytändning och påminnelse för såväl oss som för andra om att omsätta vår kristna tro i praktiken, säger Felicia Ferreira.

Fler artiklar för dig