– Jag försöker driva på frågorna i Sverige så brottsutsatta får bättre livsvillkor och tillgång till sina mänskliga rättigheter. Det handlar om social rättvisa, säger Madeleine Sundell.
Under de gångna åren har flera samarbeten inletts runt om i landet mellan ideella organisationer, polisen, kommunernas socialtjänster, kvinnojourerna och delar av näringslivet. Målet är att tillsammans och på ett samordnat sätt kämpa mot trafficking, människohandel och prostitution. Frälsningsarmén med Madeleine Sundell i spetsen har varit drivande i det arbetet.
– Frälsningsarmén finns i de flesta länder, inte minst i de länder varifrån människohandelns offer kommer. Vi kommer i kontakt med dem. Därför kan vi spela en nyckelroll i det här arbetet.
Madeleine är utbildad jurist, specialiserad på barnrätts- och människorättsfrågor. Hon blev tidigt intresserad av mänskliga rättigheter och den juridik som är knuten till barnkonventionen. Efter examen gjorde hon praktik och sedan jobbade inom FN. På ILO, FN:s arbetlivsorganisation, blev hon varse i hur hög grad de mänskliga rättigheterna sätts ur spel av orättvisor och fattigdom. Och särskilt hur hårt barn drabbas.
– Där kom jag i kontakt med människohandelsfrågor och arbetet för att eliminera barnarbete i Asien och Afrika. Jag jobbade främst med arbete i södra Afrika. Där såg jag bland annat hur svenska företag med hjälp av Sida-medel försöker hjälpa hela familjer, med att bekämpa HIV och Aids. I södra Afrika är så många smittade att arbetarna får begära ledigt för att gå på begravning, vilket naturligtvis är ett problem för företagen då det sätter stopp i produktionen.
Under fotbolls-VM i Sydafrika 2010 jobbade Madeleine ihop med bland andra AB Volvo och där bevittande hon för första gången med egna ögon hur barn såldes till sexköpare.
– Där förstod jag kopplingen mellan människohandel och stora idrottsevenemang och att något måste göras åt det.
– När man arbetar för att förändra något gäller det att ha det stora perspektivet. När länder samarbetar med varandra, när företag, myndigheter och civilsamhället verkar i samma riktning så görs det skillnad på riktigt. Det har jag fått med mig från tiden i södra Afrika.
Men det var när Madeleine var riktigt liten som hennes engagemang grundades. I den trygga uppväxten i ”de mörkaste småländska skogarna” (som hon säger skrattande) fanns den stora förebilden. Farmor, som tog med henne och kusinerna till kyrkan, och som alltid generöst delade med sig av sig själv till sina medmänniskor.
– Och så var jag med i scouterna när jag var sex-sju år gammal.
– En gång scout, alltid scout, skrattar hon och berättar att scoutvärderingarna har präglat henne alltsedan dess.
Det första mötet med fattigdom och utsatthet kom under gymnasietiden i Nässjö, när hon organiserade en insamling till ett barn-och skolhem i Lettland. Lokala företagare uppmanades att skänka pengar till hemmet i stället för att skicka julkort.
– Mötet med barnen och personalen när vi överlämnade checken till barnhemmet var väldigt starkt. Vi såg att vi med små medel och på kort tid kunde göra en stor skillnad. Det sporrade mig.
För ett annat projekt med scouterna, ett utbytesprojekt med fokus på barnkonventionen, mellan skolor i Sverige och det svårt aidsdrabbade Zimbabwe, utmärktes Madeleine med Konungens Stiftelse Ungt ledarskaps stipendium, Kompassrosen.
– Jag bär med mig scoutvärderingarna att vara modig, omtänksam och handlingskraftig i det mesta jag gör. Jag har inte bara ansvar för mig själv, utan även för mina medmänniskor. Vi måste skapa förutsättningar för att kunna ta hand om varandra och den värld vi lever i.
Läs även: Madeleine Sundell: Känner du någon sexköpare?
---
Fakta:
Aktuell: Fyller 35 år den 20 september.
Bor: På Kungsholmen i Stockholm.
Familj: Sambo Erik. Paret väntar barn i november.
Gör: Nationell samordnare för Frälsningsarméns arbete mot människohandel och ordförande i Plattformen Civila Sverige mot människohandel, en sammanslutning av för närvarande ett 20-tal ideella organisationer samt vice ordförande i ECPAT Sverige.
Utmärkelser: Stipendiet Kompassrosen från Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap 2009, Årets Unga Jurist Alumn, Göteborgs Universitet 2013.
Fritidsintressen: Älskar skidåkning och simning, "att ta mig ut i vatten eller upp i berg", tycker om att vara med familj och vänner, äta goda middagar, äta glass och resa.
Favoritbibelord: Den gyllene regeln
Drömresa: Sydamerika. Att vandra upp på Machu Picchu.
När jag är ledig: Kan ni hitta mig på Gotland eller vid Umeälven.
Senast lästa bok: "Skuggmakten" av Johan Ripås.
---