Familj

Grattis på namnsdagen Jesper Blom!

Den 26 juli har Jesper namnsdag. Dagen ringde Jesper Blom, som är pastor i Tofteryd och sjukhuspastor på Värnamo sjukhus, och frågade hur han skulle fira dagen.

Jesper Blom brukar inte fira namnsdagar på något spektakulärt vis, vare sig sin egen eller andras. Däremot brukar han uppmärksamma dagen och säga grattis till den som har namnsdag.

– När det kommer till barnen är det lite extra värme i orden, säger han.

Jesper är en nordisk ombildning av Jasper, som är en tysk sidoform till Caspar (se Kasper). Detta namn är i sin tur troligen av persiskt ursprung och betyder ”skattmästare”. Enligt andra teorier skall namnet betyda kejsare, då Kasper tros vara en tysk form av Ceasar.

Jesper Blom känner inte igen sig i beskrivningen av namnet.

– Nej, skattmästare passar inte mig. Jag betalar min skatt och sen är det bra, och ekonomi är inte riktigt grej heller, säger han.

“Ska ut och cykla”

Ordet kejsare tycker han inte passar in på honom.

– Det känns lite stort ju, fast det passar nog inte på mig. Jag skulle säga att jag är en lugn person och ganska snäll, säger han.

Livet för Jesper Blom är ganska lugnt just nu. Han och familjen ska snart flytta och ser fram emot lite semester och ledighet i sommar.

– Vi ska ut och cykla lite längs Ven, fast det är lite oklart ännu var, och sen kanske det blir någon löprunda, säger han.





Fler artiklar för dig