Jubilar

Han vill höra mer popmusik från kyrkorgeln

Samuel Björkman Norling har bråda dagar. Samtidigt som han jobbar som kyrkomusiker i Borås pastorat lägger han i maj fram sin masteruppsats om hur man spelar popmusik på orgel.

Ämnet har han burit på i många år. Han vet inte exakt när idén kläcktes men tror att det är för fem eller sex år sedan.

– Jag började grunna på postludiet i våra gudstjänster. En del kyrkobesökare saknar en relation till den klassiska musiken och vill ibland höra den musik man är van att höra på radion.

Det har han upplevt framför allt på bröllop, dop och begravningar.

– Vi kyrkomusiker ställs ofta inför uppgiften att framföra popmusik. Jag har inte varit en mästare på det, men försöker tillmötesgå det så långt jag kan. Man förutsetts klara av det.

Att göra musiken relevant i gudstjänsten, tycker han är viktigt. Den ska inte bara vara en programpunkt.

– Jag vill att besökaren ska få lyssna till musik han eller hon kan relatera till. Med det menar jag inte att vi ska ersätta de klassiska inslagen, utan snarare bredda utbudet.

Just nu jobbar han 40 procent som kyrkomusiker, medan han gör klart masteruppsatsen.

Under vår intervju sitter han i arbetsrummet, i källaren av huset i Skene. I sommar är det sju år sedan han och hans fru Ann flyttade hit. Hon är präst i Svenska kyrkan och jobbar i samma pastorat, men i en annan del.

På väggen bakom en guldfärgad ram hänger en porträttbild av den tyske prästen och tonsättaren Martin Luther.

– Den hängde här när vi flyttade in. Tidigare ägare hade lämnat kvar den. Det kändes passande. Vi kallar det för Luther-rummet.

I rummet intill står en övningsorgel och ett digitalpiano.

Samuel Björkman Norling är klassiskt skolad men säger att han även är intresserad av andra genrer.

Han växte upp på västkusten i en troende familj. Mamma och pappa tillhörde Svenska kyrkan.

– Kyrkan har alltid funnits där. Det var morgon och aftonbön. Körer och hela “kittet” med barn- och ungdomsverksamhet.

Vid fem års ålder började han spela piano. Kantorn i hemförsamlingen i Svenljunga blev hans lärare. När Samuel Björkman Norling var 15 år vikarierade han som kyrkomusiker.

Studiebanan inledde han med att först plugga till civilingenjör, följt av språkstudier, innan han 2002 började på musikerprogrammet, med inriktning orgel, på musikhögskolan i Göteborg.

I sitt kandidatarbete inledde han sitt arbete med ämnet popmusik på orgel, som han sedan fördjupat i sin masteruppsats.

I skrivande stund vet han inte vilken dag han ska lägga fram arbetet, men när det är gjort är han klar med studierna, förklarar han.

– Sedan ska jag jobba heltid igen och komma i gång med mitt arbete på allvar i Caroli kyrka.

Han började sin tjänst här i januari. Innan dess var han tre år i Sandhult-Bredareds församling. Förhoppningen är att kunna implementera kunskaperna från masteruppsatsen i praktiken. Men att spela popmusik på en kyrkorgel är inte helt självklart enkelt, även om man är rutinerad musiker.

– Det har sina utmaningar. När sångtexter och trummor försvinner måste man skapa sitt eget sound. Det håller jag på att grunna på hur man gör.

Han säger att han kan ha svårt att koppla bort jobbet när han lyssnar på musik hemma privat. Just nu lyssnar han på ett rekviem av kompositören Matthew Coleridge.

– Det blir att jag tänker “När kan jag använda det här?”, “Passar det till en musikgudstjänst?”, “Går det att spela på orgel?”.

När han vill koppla av från musiken och tänka på något annat bakar han gärna. Både bröd och tårtor.

– Jag bakade alla våra bröllopstårtor. Annars bakar jag gärna surdegsbröd. Tittar på recept och blandar ihop något eget.

---

Fakta: Samuel Björkman Norling

  • Bor: Skene
  • Familj: Frun Ann och tre bonusbarn.
  • Aktuell: Fyller 45 år den 17 maj.
  • Firar: Lugnt tillsammans med närmaste familjen.
  • Intressen: Baka, fotografera och lyssna på musik.
  • Favoritbibelord: Psaltaren 37:5

---

Fler artiklar för dig