Gud, familjen och arbetet. Det är tre viktiga spår i snart 60-åriga Anitha Risbergs liv. Plus Norrland, som hon – bortsett från några år i Bergslagen – varit trogen sedan födelsen och uppväxten i Norrfjärden utanför Piteå.
Numera bor Anitha Risberg i Örnsköldsvik och har sitt arbete på Luleå tekniska universitet, där hon forskar och undervisar om stress, prestation och återhämtning. Sedan en tid tillbaka har hon dessutom en deltidstjänst vid Skandinavisk teologisk högskola, STH, i Uppsala.
– Just nu utvecklar vi ett tiotal kurser inför våren, varav en om stress, prestation och återhämtning i ett kristet perspektiv, berättar hon för Dagen.
Anitha Risberg växte upp i en idrottsfamilj och visste tidigt att hon ville arbeta med fysiologi, läran om hur våra kroppar fungerar.
Friluftslivet viktigt
Friluftslivet hade en given plats på fritiden, och avgjorde även Anithas framtid: En midsommar 1982 kom hennes blivande make Anders paddlande till en halvö i Höga kusten, där hon och några träffades.
– Sen gifte vi oss och fick fem underbara barn, säger hon glatt.
Anitha Risberg var hemma i tolv år med barnen, även om hon periodvis arbetade vid sidan av.
– Blickar jag tillbaka så var det nog de absolut vackraste åren i mitt liv: att se barnen växa upp och utvecklas. Det ångrar jag inte en dag, säger hon.
– Och då har jag ändå världens roligaste jobb nu.
Att vara hemma med små barn är något som Anitha Risberg skulle unna fler unga föräldrar.
– Man talar om barnen som en kvinnofälla, men jag vill kalla det en kvinnovälsignelse. Snarare kan det vara en mansfälla att tvingas jobba så mycket som männen gjort genom årtiondena.
[ Lina tränar blivande kristna ledare – i fjällmiljö ]
Forskade på deltid
Forska på deltid började Anitha Risberg göra 1998, när yngste sonen var två år. Drygt tio år sedan, 2009, disputerade hon i fysiologi vid Uppsala universitet, med en avhandling om hormoner och graviditet.
– Det ledde in mig på området stress och prestation. Framöver skulle jag vilja forska mer på balansen mellan prestation och återhämtning.
Undervisning är annars något som Anitha Risberg ägnat mycket tid och energi åt. Uppenbarligen till ömsesidig glädje: 2009 tilldelades hon Master of Academia, ett pedagogiskt pris som studentkåren vid Mittuniversitetet ger till en “utmärkt grundutbildningslärare”.
Viljan att fortbilda ligger också bakom den bok som hon tagit fram tillsammans med två av sina döttrar, “Stress, prestation och återhämtning”, och som i dag används som lärobok vid program och kurser vid bland annat Luleå tekniska universitet.
[ Markus Torgeby: Man kan inte ”göra skogen” utan att möta Gud ]
Ville starta bönecentra
För Anitha Risberg är ande, själ och kropp en helhet. Faktum är att hon och maken för några år sedan planerade att starta bönecentra för både andlig och kroppslig återhämtning.
– Men STH:s vision är så snarlik vår att vi valde att satsa på det arbetet i stället. Dessutom engagerar vi oss i det växande bönearbetet i vår församling.
Vägen med Gud slog hon in på redan som tonåring.
– Jag var borta från Gud några år. Men så brottades jag med honom sommar då jag var 18 och bestämde mig för att ta emot honom i mitt liv. Och det har jag aldrig ångrat, säger Anitha Risberg.
---
Fakta: Anitha Risberg
- Aktuell: Fyller 60 år den 12 september.
- Gör: Medicine doktor i fysiologi och universitetslektor vid Luleå tekniska universitet. Styrelseledamot och ansvarig för pedagogiska fakulteten vid Skandinavisk teologisk högskola, STH.
- Familj: Maken Anders, fem utflugna barn och deras familjer.
- Bor: I en stuga vid Veckestrand utanför Örnsköldsvik.
- Intressen: att paddla, läsa, resa, samt umgänge med familj och vänner.
- Bibelord: Psalm 23. “Här står det att Herren låter oss vila. Vi behöver inte prestera jämt,” säger Anitha.
---