Mat

Veckans mat: Kalv i dill med potatis

Diakon-Daniels kök • Rustik rätt som passar under vårvintern.

Carl-Erik Sahlberg, direktor emeritus i S:ta Clara kyrka, sa till mig en dag: “Daniel, när vi delar bönen med varandra, får vi också en större förståelse för varandras livssituationer.”

Under senhösten och ända fram till vårkanten äter vi till största del lite rustikare rätter i vår familj. Mycket källargrönsaker och mustiga grytor. Det är oftast billiga och enkla råvaror, även om de kräver lite tid. Men då hinner vi få en stund i köket tillsammans där stora och små händelser under dagen kan delas.

När måltiden är uppäten och porslinet avdukat så har vi hunnit dela våra livsberättelser med varandra. Vi får en inblick och förståelse över vad vi bär på inom oss, för oss själv och för varandra.

Smaklig måltid!

Veckans recept vecka 11.

---

Du behöver

Dillkött:

  • 1 kg kalvkött
  • 6 st dillstjälkar
  • 2 st gula lökar- skalade och delade
  • 3 st lagerblad
  • 5 st vitpepparkorn
  • 2 st morötter- dela i ca 3x3 cm bitar
  • 1 1/2 tsk salt

Gräddsåsen:

  • 6 dl buljong
  • 2 dl grädde- vispad
  • 1 msk socker
  • 1 msk ättika 12%
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk maizenamjöl
  • 2 msk vatten

---

---

Veckans recept vecka 11.

Tillagning

  1. Dillköttet. Skär köttet i 3x3 cm bitar. Lägg köttet i en gryta och täck med kallt vatten. Koka upp och häll av vattnet och skummet för att få bort slaggprodukter. Täck köttet med kallt vatten och koka upp igen. Skumma och tillsätt löken, morötterna, och kryddorna. Låt köttet sjuda tills det är mört. Sila av buljongen och reducera ner den till 6 dl. Låt köttet svalna och plocka bort kryddorna och grönsakerna.
  2. Gräddsåsen. Koka upp buljongen och tillsätt ättika, salt och socker. Rör ut maizenamjölet med vattnet och vispa ner det. Låt allt få ett uppkok. Rör ner den vispade grädden och smaka av med mer salt vid behov.

Till servering

Kokt potatis och kokta morötter

Garnering: Plockad dill

---

Fler artiklar för dig