Som barn fick jag vara med och lägga ut nät på sensommarkvällarna. När diset hade lättat på morgonen rodde vi ut och vittjade näten. Det var alltid lika spännande. Alltifrån stora sikar till skräckinjagande simpor kunde ha fastnat. Mina föräldrar följde sällan med på morgonturen, men de såg mitt intresse för något de själva inte fann någon större glädje i. I dag är jag tacksam över att de lät mig få följa med. Mina drömmar fick gå i uppfyllelse, vilket sedan återspeglade sig i och gav ringar på det levande vattnet som jag bär inom mig.
---
Du behöver
Strömming 4 portioner
- 600 g strömming – rensad
- 150 g grovt rågmjöl
- 1 tsk salt
- 3 msk senap
- 1 msk dijonsenap
- 1 kruka dill
- Smör och olja att steka i
Potatismos
- 1 kg fast potatis
- Dillstjälkar
- 50 g smör
- 2 dl mjölk
- 1/2 dl grädde
- 1 tsk salt
- 1 krm malen vitpeppar från kvarn
- 1 krm malen muskot
---
---
Tillagning
Fisken. Blanda senap med salt, plocka dillen från stjälkarna och spara dem till moset. Strö ut rågmjölet och lägg hälften av strömningarna med skinnsidan nedåt. Bred på senap och lägg på några dillvippor. Lägg på resterande filéer med köttsidorna mot varandra. Vänd runt dem i mjölet.
Värm upp ett stekjärn och tillsätt olja och smör. När smöret tystnat lägger du i flundrorna och steker dem gyllene på båda sidorna, cirka 2 minuter på vardera sida.
Potatismoset. Skala och koka potatisen mjuk tillsammans med dillstjälkarna. Häll av vattnet och lyft bort dillstjälkarna. Låt potatisen ånga av medan du kokar upp grädden, mjölken och smöret. Mosa potatisen med en potatisstomp eller ballongvisp. Tillsätt gräddmjölken och smaka av med kryddorna.
Tips
Personligen tycker jag att det blir ett bättre mos med fast potatis. Men det är en smaksak. Mjölig potatis funkar det med.
Nymalda kryddor har en djupare och mildare smak än färdigmalna. Jag vill varmt rekommendera att investera i en svart- och vitpepparkvarn, du kommer att märka skillnad.
---