Har du någon gång funderat på vilka det är som du umgås med till vardag och fest? Hur mycket påverkar dessa personer dig när det kommer till politiska åsikter, teologisk förankring med mera? Har du vågat ifrågasätta dig själv om du står bakom allting du gör, säger och lever i?
Nu blev det många frågetecken. Men när bjöd du in någon eller några i ditt hem där du vet att ni inte delar exempelvis tro eller det politiska?
Varje morgon lyssnar jag till P1 sommar på bussen. Den här gången var det Emanuel Karlstens tur att få ta plats i lurarna. Jag fastnade direkt för hans sommarprat. Han talade på ett sätt som fick mig att vilja lyssna vidare och han nämner allt just det jag ställer frågan till dig om. När bjöd du in någon som du inte delar åsikt med? Jag tror att det kan vara bra att få utmana sig själv ibland, att få pröva något nytt och se utmaningen som ett andligt uppvaknande.
Jag är medveten om att jag har bidragit med många frågetecken redan. Men jag skulle vilja ställa en till fråga. Vågar du baka denna kaka?
När receptet har lagts ut får du gärna anta utmaningen och återkoppla på Dagens Facebook-sida om vad du tyckte och tänkte om denna lite annorlunda men goda kombination.
---
Mjuk citron- och farinkaka med färskost och rosmarin
Ingredienser:
- 2 ägg
- 2 dl brun farinsocker
- 1 dl mjölk
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 st citron- finrivet skal
Tillagning:
- Sätt ugnen på 175° C.
- Klä en form med smörpapper eller smörj och strö en kakform.
- Vispa ägg och socker pösigt ca 10 min på högsta växeln.
- Smält smöret medans och rör de torra ingredienserna tillsammans.
- Blanda ner mjölken i smöret och rör ner det i äggsmeten.
- Vänd ner mjölblandningen och citronskalet i smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 30-40 min.
- Kontrollera att kakan är klar och låt den vila minst 30 min.
Färskostkräm
Ingredienser:
- 200 g rumstempererat smör
- 400 g färskost
- 3 dl florsocker
- 2 tsk vanilj
Tillagning:
1. Vispa smöret fluffigt.
2. Tillsätt färskosten lite i taget under vispning.
3. När smeten är homogen tillsätter du flor- och vaniljsockret under vispning.
Montering av kakan
Bred på ostkrämen och garnera med rosmarinblad och citronskal.
---
---
Tips
- Ju längre du vispar äggen och sockret, desto fluffigare kaka får du. Det viktiga är att du inte vispar ner mjölet. De ska röras ned, annars börjar glutentrådar att bildas och kakan blir seg.
- Om du vill frysa in en ogräddad sockerkaka eller baka av den dagen därpå gör då följande: Vispa smör och sockret, tillsätt äggen under vispning och mjölken. Rör ned de torra ingredienserna. Kakan kan förvaras i kyl till dagen därpå eller frysas in och gräddas när den är upptinad.
---