Mat

Veganska rotrakor med picklade kantareller

Diakon-Daniel: I dag utmanar jag dig med något nytt, fräscht och lite annorlunda veganskt.

Ibland tänker jag att saker och ting låter mer torrt och tråkigt än vad de i själva verket är. Anledningen till det kan vara att insikt och kunskap fattas.

Har du en uppväxt där tro inte har varit en naturlig del av vardagen, kan det vara ett stort steg att börja umgås med Gud.

Att tänka sig bli kristen kan låta lite främmande och väldigt torrknastrigt och tråkigt. Men när man väl ha fått smaka på Jesus enorma nåd, förlåtelse och eviga kärlek vill man inget annat än att få vara kvar i hans trygga famn.

Bilden av någonting som man trodde sig ha kunskap om förändras.

Kanske det är så för dig, som för mig, att vegansk kost inte är något som står högt uppe på menyn. Låt mig då utmana dig att prova något nytt, fräscht och lite annorlunda. Smaklig spis!

Diakon-Daniels mat vecka 20: Rotrakor.

Rotrakor

Ingredienser:

  • 800 g fast potatis med skal
  • 200 g morötter med skal

(Det går att byta ut morötterna mot palsternackor, rotselleri eller kålrot utan skal)

  • 1 tsk salt
  • Olja att steka i

---

Tips

Handduken du vrider ut rotfrukterna med bör inte vara tvättad med (eller dofta av) sköljmedel. Det kan dessvärre ge rotfrukterna smak.

Diakon-Daniels mat vecka 20: Rotrakor.

---

Tillagning:

Riv potatis och morötter grovt.

Lägg dem i en ren handduk och vrid ur vätskan.

Lägg blandningen i en skål och smaka upp med salt.

Diakon-Daniels mat vecka 20: Rotrakor.

Värm en stekpanna med olja. Klicka ut blandningen och platta till med stekspaden.

Stek rakorna på medelhög värme på båda sidor. Rotrakorna ska bli frasiga.

Lägg de nystekta rakorna på en plåt med bakplåtspapper medan du steker de resterande.

Servera rotrakorna med exempelvis alternativen nedan.


Rimmad gurka

Ingredienser:

  • 1 st gurka
  • 2 tsk salt

Tillagning:

Dela gurkan i 1x1 cm kuber.

Blanda gurka och salt och låt stå 30 min.


Picklade kantareller

Ingredienser:

  • 150 g kantareller
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl ättika
  • 1 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 2 st lagerblad

Tillagning:

Koka upp vatten, ättika, salt, socker och lagerblad.

Häll lagen över kantarellerna och låt dra 4 h.

Diakon-Daniels mat vecka 20: Rotrakor.


Exempel på garnityr

  • 2 burkar tångcaviar.
  • Dill - plockad.
  • Schalottenlök - tunt skivat.
  • 3 dl cooking fraiche natural.
  • Rädisor - delade




Fler artiklar för dig